Милисаву Савићу "Багдалин" прстен деспота Стефана Лазаревића

Највеће признање за литерарно стваралаштво, књижевног клуба "Багдала" – Златни прстен Деспота Стефана Лазаревића припао је писцу Милисаву Савићу.

Признање овогодишњем лауреату Милисаву Савићу уручено је на свечаности у Крушевачком позоришту.

Добитник златног прстена Деспота Стефана Лазаревића објавио је 20 књига. Афирмисао је српску културу и створио дела од националног значаја.

"Милисав Савић је једно изузетно име који је обогатио српску литературу кроз овај савремени тренутак. Истраживач онога што је дух народа, што је неко суштаство које нам је итекако у овом тренутку потребно", наводи Љубиша Бата Ђидић, члан жирија.

Милош Петровић, председник жирија наводи да је Милисав Савић заслужио да добије "Багдалину"  награду.

"И као писац и као стилиста великог формата и као човек нашег поднебља је потпуно заслужио да добије Багдалину награду Деспот Стефан Лазаревић", оцењује Петровић.

Сарадњу са Књижевним часописом "Багдала" који постоји шест деценија и одолева многим изазовима времена започео је још као неафирмисан писац, па је и сама награда посебно драга.

"'Багдала' је један од најстаријих часописа који се очувао. Многи су часописи пропали, 'Багдала' је опстала. Као млад слао сам неке своје рукописе за 'Багдалу', а друго драго ми је јер је Деспот Стефан Лазаревић значајна и књижевна и владарска личност", наводи Милисав Савић, добитник награде.

Свечаној академији у Крушевачком позоришту присуствовали су чланови Књижевног клуба Багдала, писци и песници међу којима и добитници овог престижног признања током протеклих 35. година.

број коментара 0 Пошаљи коментар