Мокрањчеви дани, љубав на прву ноту

У Неготину су у току 54. "Мокрањчеви дани". У славу највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца до петка се натпевавају хорови и организују бројни камерни и вокално-иструментални концерти.

Овогодишње "Мокрањчеве дане" за сада обележио је хор "Корикос" из Њујорка који је према оцени жирија био најбољи у натпевавању. Репутација из Карнеги хола и Линколн центра, оправдана је и у неготинском Дому културе.

"Победник, изванредан хор из Њујорка, први пут у Неготину неко ко је дошао преко океана. Хор из Амстердама, хор из Македоније, Црне Горе, два домаћа хора, која су врло часно представили овдашњу традицију", каже селекторка фестивала Соња Маринковић.

Публика у Неготину већ два дана препричава и наступ тенора Љубомира Поповића на отварању фестивала, када је извео чувену "Шесту руковет" Стевана Стојановића Мокрањца.

"Мокрањца сам заволео на прву ноту и увек, увек радо дођем. Ови 'Мокрањчеви дани' су једно дивно место, и ја често кажем то је Мека садашња за нас музичаре у Србији", истакао је Поповић.

Треће вечери на програму је џез и Јован Маљоковић, а Неготинци знатижељно ишчекују и наступе Дечјег хора "Радост" из Москве и Хора РТС-а, наредних дана.

број коментара 0 Пошаљи коментар