Блок 23 и Церак део сталне поставке у музеју "МоМА"

Новобеоградски Блок 23 и насеље Церак виногради део су сталне колекције Музеја модерне уметности "МоМА" у Њујорку. После изложбе у њујоршком музеју "Ка бетонској утопији – архитектура Југославије од 1948. до 1980", одабрани су пројекти из Србије за његову сталну поставку.

Једине зграде које нису угрозиле природу. Због тога је Церак нашао своје место у најпознатијем њујоршком музеју. Први пут је 1977. замишљено и нацртано то београдско насеље.

Пажњу међународне публике привукла је српска архитектура и уврстила пројекте у Србији у сам врх светске архитектонске продукције. 

"Када смо уписали факултет, прва лекција је била да је архитектура тројство – уметности, науке и технике. Сам Церак виногради као пројекат, не може се рећи да је пројекат, пре се може рећи да је он подухват, подухват је по томе што тих девет и по година реализације тада приградског насеља и једног самосвојног градића на брду, значи подухват је по томе како је програмиран", објашњава архитекта Миленија Марушић.

Блок 23 изграђен је 1974. године, по пројекту архитеката Александра Стјепановића, Божидара Јанковића и Бранислава Караџића. Данас, цртежи, макете и и каталози тог блока налазе се у светском музеју.

"Та два насеља су се налазила у оквиру изложбе коју смо ми назвали свакодневни живот и фокус је био на стамбену архитектуру. Блок 23 и насеље Церак виногради су врхунац архитектуре становања и то је нешто што се у нашој струци колоквијално препознаје као београдска школа становања", истакла је Јелица Јовановић, кустос музеја "МоМА" у Њујорку.

Чињеница да ће Блок 23 на Новом Београду и насеље Церак бити део сталне поставке музеја "МоМА" у Њујорку, даје потврду вредности српске архитектуре и ставља је у историју архитектуре целог света.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 11. сеп 2019, 19:55) - anonymous [нерегистровани]

Naš ponos jer

Pomenuta arhitektonska dela čine samo mali deo kulturne baštine socijalističke Jugoslavije