Врњачка Бања или Карлове Вари – где је боља вода, а где су боље чаше

Изложба "Здравље у чаши" Завичајног музеја Врњачке Бање представљена је у Етнографском музеју у Београду. Несвакидашња прилика да посетиоци виде специфичну збирку бањских чаша. Чине је чаше од оних најстаријих, порцеланских од пре 150 лета, до данашњих од пластике.

О развоју Врњачке Бање и лековитости минералних вода у протеклих 15 деценија сазнаћете много тога у садржајној и богатој поставци "Здравље у Чаши".

Изложене су посуде за воду које су коришћене кроз време од разних материјала — дрвене, земљане, керамичке, металне, ливене, емајлиране, стаклене. Поред тога, изложени су и проспекти.

"Врњачка Бања је била бања захваљујући водама, те воде су чудотворне и данас. Овде смо приказали историјат Врњачке Бање, управо кроз један артикал — то су бањске чаше. Прве бањске чаше су биле управо чаше из Карлових Вари, а касније Врњачка Бања, када је већ постала монденска бања, почетком 20. века да израђује и своје чаше", рекла је ауторка поставке "Здравље у чаши" Јелена Боровић Димић.

У том периоду је Врњачка Бања бивала све познатија и посећенија. Тада су и израђиване стаклене чаше са врњачким мотивима.

"Прва анализа минералне воде урађена је 1835. године. Урадио је барон Хердершић. Он је окарактерисао врњачке воде као веома сличне Карловим Варима", додала је Боровић Димић.

Посетиоци изложбе упознаће се са четири приче — о љубавима додавачица воде и корисника бањских третмана, станодавца и бањских гошћи, као и љубави једне породице према Врњачкој Бањи током 113 лета.

"Имамо госпођу Нену Глигорић, чија се прабака 1905. сликала са сунцобраном, па се 1911. удала и дошла на медени месец у Врњачку Бању, затим су и њихова деца долазила", истакла је Боровић Димић.

Изложба "Здравље у чаши" биће постављена до 15. августа  у Етнографском музеју у Београду.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. јул 2019, 17:49) - Pera [нерегистровани]

Bilo nekada

Kao stanovnik Vrnjačke Banje slobodno mogu reci da su lekovitost i mineralni sastojci voda drastično opali. Izvor "Sneznik" je zatrovan divljom kanalizacijom i otpadnim vodama, vodankoja tamo izvire nema veze sa lekovitošću, izvor "tople" vode moze da promeni ime u izvor "mlake" vode, sa nekadašnjih 34°C sada jedva ima 28°C. Opšte je poznato da je Banja odavno izgubila status "banje", korumpirana opština dozvoljava privatnim hotelima da buše gde žele, da od zelenih površina prave parking mesta... daj Bože i ove parkove da ne uniste...

(четвртак, 18. јул 2019, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Ako imas para onda je dobro svuda, ali......

.....ako nemas, onda nigde ne - valja!