Историја банатског племства кроз материјал породице Варади

Историју банатског племства на необичан начин описао је Тибор Варади у књизи "Догодило се у Ечки". Варади, стручњак за међународно право, захваљујући породичној архиви прикупио је документа из судских спорова властеле и преточио их у документарну причу.

Дворци Баната споља идилични, али иза зидова пуни тајни и животних проблема велепоседника и њихових породица. Свађе, преврати, прељубе, нерешене финансијске обавезе као и обични грађани, властела је решавала на суду.

Породична адвокатска канцеларија Варади настала у Великом Бечкереку, кроз три генерације бавила се и случајевима ових људи. 

"Ако бих превео вредност спорова у данашње паре, то би било више од милијарду динара. То су били, биле су грофовије, властелинства Харнокур, Палавичини и врло су занимљиви и спорови унутар тих породица, а и спорови племића са једноставним људима, који су радили, који су били запослени", каже аутор књиге Тибор Варади.

Адвокатски материјал свога деде Варади је преточио у књигу "Догодило се у Ечки".

Записане су парнице везане за дворац који још постоји у овом селу и његове власнике који су гостили и светски познате личности, попут Франца Листа или надвојводе Фердинанда.

"То се провлачи са породицама Харноркур и разним тим племићким породицама, кроз столеће и по. Ту има једна парница која је почела у 19. веку и завршила се у социјалистичкој Југославији", истиче књижевник Иван Ивањи.

Ово је трећа књига у којој познати стручњак међународног права спаја судске акте и свет књижевности и тиме дочарава начин живота и обичаје у различитим друштвеним системима у Банату с краја 19. и у 20. веку.

број коментара 0 Пошаљи коментар