Припреме за јубилеј – 250 година "првог панкера у историји"

Наредне године свет обележава 250 година од рођења једног од највећих композитора свих времена, Лудвига ван Бетовена. Његова родна Немачка већ је почела припреме за јубилеј, а у резиденцији амбасадора те земље у Београду представљен је програм обележавања у Београду.

И они који не спадају у познаваоце уметничке музике бар некад су уживали у комаду "За Елизу", а Европљанима је химна финални став његове Девете симфоније, "Ода радости".

Шеф-диригент Београдске филхармоније, Габријел Фелц, сматра да је Лудвиг ван Бетовен као Леонардо да Винчи и Микеланђело, као Гете – универзални геније за којег зна сваки човек на планети.

"Када помисле на класичну музику, људи углавном прво помисле на њега", прецизира Фелц.

За директора Београдске филхармоније Ивана Тасовца, Бетовен је човек који је мењао свет и померао границе.

"Можемо, на неки начин, да кажемо да је био један од најбунтовнијих и првих и највећих панкера свих времена", сматра Тасовац.

Његова V, VI и IX симфонија, "Миса Солемнис"," Патетична" и "Месечева соната" међу најпознатијим су светским делима.

Бетовеново име сада је ушло и у један коалициони споразум. Годишњица је у време мандата следеће немачке владе, а припреме почињу у време актуелне.

У Споразуму стоји: "Двеста педесети рођендан Лудвига ван Бетовена нуди изузетну прилику Немачкој, као нацији културе."

Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб каже да је за његову државу јубилеј прилика да величанствено прослави рођендан једног од највећих немачких музичара.

"Славиће и читава Европа, а мене посебно радује што ће Београд и Дортмунд музичким маратоном обележити јубилеј. То је и пут јачања веза наших земаља", наглашава Шиб.

Иван Тасовац каже да се Београдска филхармонија припрема за тај „гигантски пројекат", који ће бити тријумф читаве сезоне која је посвећена Лудвигу ван Бетовену.

"Ја ћу дириговати једном оркестру из Дортмунда и нашој Београдској филхармонији заједно. Ми ћемо свирати све Бетовенове симфоније једног дана у јуну. То је спектакуларно и радујем се", каже маестро Фелц.

Концерт у резиденцији немачког амбасадора у Београду увод је у музичко славље Бетовену у част.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мај 2019, 09:08) - Bojan Simfoničar [нерегистровани]

Betoven - kamen temeljac

Ludvig Van Betoven je i moja prva muzička koordinata, vrsta muzičke "pramaterije". I moj životni uzor, slične životne sudbine. Njegova Treća Simfonija, "Eroika" i ubrzo zatim Deveta, "Horska" odirale se temeljnu, pionirku ulogu u oblikovanju mojih muzičkih stremljenja i mojih sklonosti ka svetskoj simfonijskoj muzici. Da, i ja se radujem obeležavanju Betovenove godišnjice i ponajviše, Betovenovom simfonijskom maratonu na Svetski dan muzike 2020. koga i sam željno očekujem.