Запуштена родна кућа Миодрага Б. Протића

Оснивач Музеја савремене уметности у Београду Миодраг Б. Протић, историчар уметности, ликовни критичар и сликар, говорио је да је место његове родне куће на Гочкој падини код Врњачке Бање утицало на његово искуство простора и перспективе. Родна кућа Протића данас је запуштена рушевина, зарасла у корову.

Поетику трагичне слике Протићеве родне куће, како је забележила екипа РТС-а, употпуњује орах из његовог детињства испод којег је читао. Питајући се како да опише своју родну кућу у мемоарској књизи Нојева барка, цитирао је теоретичара поетске маште Гастона Башлара: "Праве куће сећања, куће у које нас враћају наши снови, одупиру се сваком опису".

Протић је говорио да су простор његовог детињства обележили непоновљива природна, социјална и културна иконографија Врњачке Бање, што се одразило и на његово сликарство.

Данашњу слику куће у којој је рођен Протић забележила је Културно-уметничка редакција РТС-а у специјалној емисији "Знаменити гости Бање", емитованој на Другом програму поводом 150 година Врњачке Бање.

У емисији су оживљени записи хроничара о песницима, писцима, архитектама, композиторима и сликарима који су у Врњачку Бању долазили, али и везивали своје стваралаштво за њу.

Обилазећи пансионе и виле у којима су боравили и стварали Душан Матић, Десанка Максимовић, Миодраг Булатовић, Добрица Ћосић, Антоније Исаковић, Богдан Богдановић и други, екипа Културно-уметничког програма снимила је и родну кућу Протића, који се Врањачкој Бањи увек враћао и учествовао у креирању њене културне сцене.

Средином 60-их година 20. века покренуо је у Врњачкој Бањи најзначајније културне манифестације, пре свега Симпозијум скулптуре и керамике – Парк скулптура. Захваљујући тим манифестацијама парк Врњачке Бање данас представља јединствен спој природе и уметности, јер садржи велики број вредних скулптура. Бања се, између осталог, по њему и препознаје.

Седамдесетих година Протић је радио на откупу и рестаурацији виле Белимарковића, која је данас позната као Замак културе, који је 1983. године и отворен његовом изложбом.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 09. јул 2018, 20:04)
anonymous [нерегистровани]

Mislim

Hvala sto ste objavili nekoliko reci o nasoj kulturnoj proslosti a vishe o nasoj kulturnoj buducnosti kroz sliku Proticeve kuce. Sem uzdaha, nemogu nista vishe reci.