Изложба слика Радмиле Лазаревић у Галерији РТС-а

Природу сликарства Радмиле Лазаревић одређују две уметничке гране и вокације: ликовна и музичка. Прожимајући се до синестезијског дејства, две уметности утицаће у свим фазама ликовног развоја на форму, садржај и израз сликарских радова Лазаревићеве. Изложба слика и цртежа Радмиле Лазаревић "Пространства пејзажа" у Галерији РТС-а, којом се обележава пола века њеног излагања и активног деловања на ликовној сцени, то недвосмислено потврђује.

До 2. марта посетиоци Таковске 10 моћи ће да виде 20 њених сликарских радова и десетак цртежа који прате стваралачки опус Радмиле Лазаревић од 1967. године. Дела су махом из приватне колекције ауторке, први пут у јавности после 20 година.

На отварању изложбе говорили су професор емеритус Чедомир Васић, члан Савета за ликовно стваралаштво РТС-а и професор и сликар Александар Ђурић који је представио богат ставралачки опус Лазаревићеве.

Радмила Лазаревић је рођена 1940. у Београду. Академију ликовних уметности и последипломске студије завршила је 1966. у класи Ђорђа Бошана и Недељка Гвозденовића. Од 1965. чланица је УЛУС-а.

Као стипендисткиња грчке владе борави у Грчкој 1970. а у Француској, као стипендиста француске владе у периоду 1978/79. На колективним изложбама излагала је више од 150 пута у земљи и иностранству.

Слике јој се налазе у колекцијама: Народног музеја у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Музеју града Београда, Уметничке галерије у Бања Луци,  Галерије "Ликовна јесен" у Сомбору,  Галерије портрета у Тузли, Завичајног музеја у Босанском Новом (Новом Граду), Центра за културу и информисање у Скопљу, Уметничке галерије у Крушевцу, Скупштине града Београда, Галерије Задужбине Илије Милосављевића Коларца, Уметничке галерије у Струмици, Галерије "Стара Капетанија" у Београду, Галерије у Почитељу и Галерије и Прилепу, као и у поседу колекционара у земљи и иностранству.

број коментара 0 пошаљи коментар