Одржана седница Комисије за Хиландар

На седници Комисије за Хиландар одржаној у Министарству културе и информисања усвојен је извештај о извршеним радовима у 2017. години као и план рада за 2018. годину. Комисија је разматрала и досадашњи напредак обнове манастира са освртом на квалитет радова и задате рокове.

Министарство културе и информисања је за 2018. годину издвојило 80 милиона динара за обнову манастира Хиландар који представља српско културно наслеђе од непроцењиве вредности.

Издвојена сума је за десет милиона динара виша у односу на претходну годину.

Планом рада у 2018. години предвиђени су наставак радовa на обнови Белог конака, радови на југозападној страни односно реконструкцијa Трпезарије са кухињом, као и реконструкција Дохије и Игуменарије са параклисом, наводи се у сапштењу Министарства културе .

Чланови Комисије су констатовали да обнова, санација и конструктивно ојачање објекта Трпезарије са кухињом и другим повезаним просторијама уз максимално очување и конзервацију сачуваних архитектонских и других елемената на објекту односно реконструкцијом недостајућих, представља изузетно сложен, али и свеобухватан подухват.

Установљено је да ће сликарско-конзерваторским радовима моћи да се приступи након завршетка архитектонских радова на Трпезарији.

Поред министра културе и информисања Владана Вукосављевића као председавајућег, седници су присуствовали чланови Комисије: Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и заменик председника, проф. др Владета Јанковић, Димитрије Стефановић, САНУ, проф. др Зоран Ракић са Филозофског факултета у Београду, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара, Владимир Тријић из Народне библиотека Србије

Седници су присутвовали и проф. др Мирко Ковачевић, архитекта, Драгољуб Тодоровић, архитекта, Владимир Булајић, сликар, Републички завод за заштиту споменика културе Београд, Светислав Николић, доцент Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

број коментара 0 пошаљи коментар