Вукосављевић са редитељем Кареном Шахназаровим

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић примио је чувеног руског редитеља, сценаристу и продуцента Карена Шахназарова, редитеља филма "Ана Карењина, сећања Вронског" чија ће премијера бити одржана вечерас у Дворани Културног центра Београда.

Министар Вукосављевић је позвао Шахназарова да буде гост следећег Феста када ће му уручити специјално признање Министарства, а на данашњем састанку су договорили сарадњу у областима ТВ и филмске продукције као и унапређење аранжмана са студиом "Мосфилм" чији је Шахназаров директор.

Познати редитељ је позвао Вукосављевића да посети Москву како би реализовали и прецизирали данашње договоре.

Министар Вукосављевић је прослављеном руском редитељу поклонио филмове из едиције "Пионири филма", први српски филм из 1911. "Карађорђе или живот и дела бесмртног вожда", филм "Београд између два рата", "Разгледнице старог српског филма" и књигу "Културно благо Србије у 1.000 слика".

Шахназаров потписује режију за 14 остварења, од којих су два била у селекцији за Филмски фестивал у Кану, а три кандидати за Оскара, међу којима је и његов најпознатији "Бели тигар" из 2012. године.

Његов филм из 1987. "Курир" освојио је Специјалну награду на 15. Међународном филмском фестивалу у Москви. Значајан успех остварио је и "Павиљон бр. 6".

Године 1998. постао је генерални директор студија "Мосфилм", а од 2005. је члан Јавне коморе Русије.

број коментара 0 пошаљи коментар