О Манифесту, Боувију, Родену и Олимпу

Телевизија јесте информација, пренос догађаја, али и креирање аутентичних уметничких садржаја. У селекцији Извођачких уметности на фестивалу "При Италија" имали смо прилику да видимо неколико изузетних телевизијских филмова.

"Последњих пет година–Дејвид Боуви" поручен је после Боувијеве смрти и премијеру је имао на дан у којем би певач напунио 70 година. Овај филм недвосмислено показује да су, без обзира на сталне промене стилова и музичких праваца, теме које су преокупирале Дејвида Боувија до краја остале исте: отуђење, бекство, притисак славе...

Последњих пола сата филма су разарајући: Боуви постепено саопштава блиским сарадницима да је болестан, а у најпотреснијој сцени открива да је његов рак у терминалној фази. То се догодило током снимања видео-спота за песму "Лазарус", у коме је певао стихове: "Гледај овамо горе, ја сам у небесима."

"Роден Дивино # Инферно" у продукцији Арте телевизије је заснован на једном од најзначајнијих радова Огиста Родена "Врата Пакла". Овај интензивни и емоционални документарац открива тајну, причу и путовање, ове недовршене скулптуре на којој је вајар радио 35 година. Више од 180 слика из Роденових "Врата пакла" оживљавају захваљујући групи плесача, уметника и вајара, у филму који је мајсторски режирао Бруно Авелан.

Од француске телевизије стигао је снимак прослављене представе Јана Фабра "Планина Олимп, у славу култа трагедије". Публика овогодишњег Битефа је имала прилику да види ову представу коју је за телевизијско гледалиште преносио Културно-уметнички програм РТС-а. Поређењем ова два снимка лако можете видети да су похвале које је добио наш пренос потпуно оправдане.

Награђена емисија овогодишње "При Италије" је "Манифесто" немачке уметнице Џулијан Розефелт са Кејт Бланчет у главној улози. "Манифесто" је посвета најзначајнијим уметничким правцима и иноваторима: од футуризма и дадаизма до поп арта, флуксуса, Ларса Фон Трира и Џима Џармуша.

У деведесетминутном филму глумица Кејт Бланчет игра 13 различитих ликова: од најављивачице вести, луталице, учитељице основне школе, креатора лутака... У њима, она истражује могућности извођења текстова манифеста и њихово савремено политичко значење.

За оне који прате каријеру велике глумице, овај филмски наступ би могао да представља напредак у односу на њену улогу Боба Дилана у Тод Хејнсовом филму "Ја нисам тамо", међутим, "Манифесто" пружа много више. Због тога, немојте да га пропустите.

Аутор је био председник жирија на 69. "При Италија".

број коментара 0 пошаљи коментар