Наступ Србије у Франкфурту у знаку Вишњића и Андрића

У Франкфурту је отворен 69. Сајам књига, најстарија и највећа манифестација те врсте у свету. Окупио је издаваче из 106 земаља. Србија се представља на националном штанду под покровитељством Министарства културе и у реализацији Библиотеке града Београда. Неколико домаћих издавача наступа самостално.

Од данас до недеље сваки пети становник Франкфурта је издавач, израчунали су организатори Сајма, који је окупио више од 7.000 излагача.

Све најзначајније што су протекле године објавили на полицама је Сајма. Истичући језик, а не земљу у геслу "Франкфурт на француском", почасни гост поручује да границе државе не важе за књижевност.

"Француски језик је много важнији и распрострањенији изван граница Француске. Многи људи у свету и даље говоре француски, и зато смо желели да овде окупимо", истиче књижевник Фредерик Бојер из Француске.

Одговарајући на питање како данас види улогу књижевности, књижевник Жан Мари Гистав Леклезио наводи да је књижевност отворена авантура са речима и језицима.

"Сви имамо корист од сваке те авантуре у којој можемо да учествујемо захваљујући писцима.То је улога књижевности", истиче Леклезио, добитник Нобелове награде 2008.

Годишњице рођења Филипа Вишњића и Ива Андрића полазиште су представљања Србије. Њихова дела у складу су с мотом наступа и указују на дијалог у српској књижевности и ван њених оквира.

"Савремена српска књижевност наслања се на традицију која јој претходи, а српска књижевност је и у сталном дијалогу са савременом светском књижевношћу. То је веома важно. Ми нисмо сами на свету, важно је да знамо шта и како други пишу да бисмо и сами писали боље", напомиње уредница програма Сања Милић.

Средишње теме Сајма биће и иновације, нове дигиталне креације, самиздати, прави тренд последњих година, књижевност за младе.

Франкфурт је у правом смислу велика књижара где се укрштају истинске вредности и актуелни хитови.

Тако ће овогодишњи Сајам обележити једна од најзначајнијих књижевница данашњице Маргарет Атвуд, и једна од највећих књижевних звезда, краљ бестселер листа Ден Браун, који ће у Франкфурту представити свој нови роман "Порекло".

број коментара 0 пошаљи коментар