Добитница Андрићеве награде за РТС: Признање велика мотивација

Књижевници Јелени Ленголд у "Задужбини Ива Андрића" свечано је уручена награда која носи име нашег Нобеловца. Припала јој је за књигу приповедака "Рашчарани свет". Признање добија у години када се обележава 125 година од његовог рођења. Добитница каже да јој је ово признање велика мотивација да настави са писањем у времену када људима није много стало до књига.

Можемо ли рећи да је у средишту многих прича релативизовање истине?

Све те приче се баве тим неким релативизовањем или времена или пола или среће, љубави, односа према сопственој смртности, старости и тако даље. Кад сте млади чини вам се да знате, да улазите у суштину некаквих животних мудрости, а онда, после неког времена, одједном схватите да и оно што сте знали некако се ставља под знак питања, да можда није баш тако, не да сумњате у себе, већ једноставно почињете да релативизујете.

Стичем утисак да браните своје јунаке док пишете о њима?

Аутор мора да брани те своје ликове и тог воајера, и тог који ће убити некога и тако даље, јер ако аутор не воли или ако осуђује своје ликове ја мислим да онда ни прича не може да буде добра.

Морате се унети у њих, морате разумети њихову позицију да би онда и читалац осетио емпатију за те ликове и да бисте просто могли да им пренесете емоцију.

Добили сте Андрићеву награду сада када обележавамо 125 година од његовог рођења. Како је на вас утицао велики писац?

Када читам "Знакове поред пута" као да на неки начин разговарам са Ивом Андрићем што, нажалост, никада није био случај.

број коментара 0 пошаљи коментар