Ново читање античке уметности

Пред студентима и поштоваоцима историје уметности је нова књига Зоје Бојић под називом "Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури". Књигу вишег научног сарадника и предавача на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју, критичари сврставају у ред дела попут "Историје хеленске књижевности" професора Мише Ђурића.

Ова књига је настала као резултат дугогодишњег рада на читању и резумевању античких текстова о уметности.

Јасним језиком, избором илустрација и коментарима, истакла је вредност античке културе и уметности, које су током векова биле узор европској култури.

"Античка историофрафија уметности означава ону дисциплину коју ми раније нисмо имали прилике да идентификујемо као књижени жанр или као жанр у оквирту историје уметности, јер се античка уметност, ументност европске антике често посматрала из угла археологије, или других дисциплина", објашњава историчарка уметности Зоја Бојић.

Ту се поред писаца и уметника европске антике, појављују као епизодне личности и Тицијан, Веласкез, Рубљов, Пикасо који нас подсећају на вредности и значај минулих епоха.

"Све те слике на неки начин могу да се читају кроз текст ових аутора. Е то што је аутор омогућио читаоцу је нешто посебно а тоје добар превод и адекватан коментар", сматра професор Филозофског факултета Универзитета у Београду Милош Арсенијевић.

"С обзиром да многа дела из антике нису сачувана, ово су чак једини примери и једини подаци о делима која су у антици постојала. Она је из дела античких писаца умела да извуче занимљиве закључке о делима и колекционарству", каже Марија Гликоријевић Максимовић.

Прво је објављена на српском језику, а ауторка се нада и издању на енглеском језику.

број коментара 0 пошаљи коментар