Заборављени бисери српске књижевности пред читаоцима

Од недавно у књижарама и библиотекама након више деценија се могу наћи заборављени бисери српске књижевности, а нека од тих дела штампана су последњи пут још крајем 19. века.

Политичка неподобност писаца, суд критичарских ауторитета и недостатак интересовања међу издавачима су разлози због којих су дела значајна за историју српске књижевности била недоступна читаоцима.

"Прве жртве" Андре Гавриловића је витешки роман објављен 1893. године. Роман је инспирисан браћом Мрњавчевићима и једини је који обрађује доба у коме се одиграла Маричка битка. Иако је борба за ослобођење од турске власти важна тема у нашој уметности, једини публиковани дневник борца из тих ратова скоро да је био изгубљен.

Аутор "Дневника једног добровољца" је Пера Тодоровић новинар и политичар који је био у сталном сукобу са Обреновићима.

Бранимир Ћосић је умро млад не достигавши пуну стваралачку зрелост, али је оставио упечатљиво сведочанство о наличју Београда између два светска рата.

Роман "Покошено поље" из перспективе младог новинара представља друштвене проблеме који су актуелни и данас. Према овој књизи снимљена је телевизијска драма "Београдска разгледница из 1920". 

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 19. авг 2017, 17:51)
anonymous [нерегистровани]

Koja kuca je izdala

(stampala) ove knjige ponovo? Hvala!