Градимо музиком!

Добротворни Видивдански коцерт хора РТС-а одржаће се у суботу 28 јуна у Храму светог Саве- на Врачару.Концерт почиње у 20 часова.Улаз је слободан.

Са благословом Светог Синода Српске православне цркве Музичка продукција РТС-а и фестивал духовне музике "Хорови међу фрескама", ораганизују концерт  на чијем програму су дела српске и руске  духовне музике. Диригент је Борис Григоријевич Тевлин.

Концерт почиње,, делима Рахмањинова међу којима је и хорска композиција "Богородице, ђево, радуј се", а биће изведено и "Опело" Стевана Христића и "Многаја љета" Сергеја Прокофјева.

Бојан Суџић, који ће управљати хором РТС, поред маестра Тевлина, најавио је извођење акапело музике, веома осетљивог и захтевног начина хорског извођења који се ретко може чути на нашим музичким сценама.

Протонеимар храма Војислав Миловановић навео је да се на Врачару сваке недеље одржавају литургијски концерти хора "Мокрањац" и да је најављени концерт део вишегодишње видовданске традиције.

Миловановић је подсетио да је на истом месту 2003. године основан Савез српских хорова који данас ума 50 чланова из читавог света.

Према његовим речима, традиција извођења хорске музике у храму Светог Саве почела је исте године када је на Видовдан наступило 40 хорова.

"Храм Светог Саве је један од најакустичнијих објеката у Београду", рекао је Миловановић објаснивши да су у ту сврху градитељи предвидели 400 "акустичних ћупова".

Иако је храм још увек велико градилиште концерти се одржавају без икаквих сметњи јер, како је рекао, то услове обезбеђују посебни усисивачи прашине и постројења за влажење ваздуха.

На конференцији је говорио и уметнички директор фестивала "Хорови међу фрескама" и шеф Симфонијског оркестра РТС-а нагласивши да је слоган ових наступа обнова српске духовне музике али и хорске музике других конфесија и националности.

 Улаз је слободан, а посетиоци могу дати прилог за довршетак Спомен-храма.

број коментара 0 Пошаљи коментар