AП: Пет погрешних одлука о додели Нобелове награде

Током више од века доделе Нобелове награде, донете су и одлуке које се с данашње тачке гледања могу оценити као погрешне, јер открића која су у то време изгледала као револуционарна, нису издржала тест времена или су злоупотребљена.

Америчка новинска агенција Асошијетед прес пише о четири добитника Нобелове награде чији би избор могао да се оспори, а међу њима су научник који је произвео хемијско оружје, лекар који је лоботомијом лечио менталне болеснике, а наводи и пропуст Нобеловог комитета да награди човека који је инспирисао покрете за слободу и људска права широм света.

Немац Фриц Хабер добио је 1918. Нобелову награду за хемију пошто је открио како направити амонијак из азота и водоника. Његов метод је коришћен за производњу ђубрива што је значајно допринело развоју пољопривреде.

Нобелов комитет је, међутим, потпуно превидео чињеницу да је Хабер током Првог светског рата надгледао први велики напад хлором 1915. код Ипра, у којем је убијено више хиљада савезничких војника. То је био почетак историје хемијског ратовања.

Друга погрешна одлука односила се на откриће узрока рака, који то није био.

Дански научник Јохнес Фибигер добио је награду 1926. за медицину јер је открио да ваљкасти црв изазива рак код пацова, тврдећи да пацови који унесу ларву црва једући бубашвабе добију рак. Касније је утврђено да је та врста рака настала због недостатка витамина А.

Швајцарски научник Пол Милер добио је Нобелову награду за хемију 1948. године јер је пронашао употребу за Ди-Ди-Ти, врсту инсектицида, која је касније забрањена.

Милер је открио да је ДДТ моћан пестицид који за кратко време убије много мува, комараца и буба. То једињење је било веома ефикасно у заштити пољопривредних усева и сузбијању болести као што су тифус и маларија. Помогао је у искорењивању маларије у јужној Европи и сачувао стотине хиљада живота.

Борци за заштиту животне средине су, међутим, шездесетих година 20. века открили да ДДТ загађује природу. САД су 1972. забраниле коришењење ДДТ-а, а 2001. је забрањен међународним споразумом, мада је његова употреба дозвољена у земљама које се боре против маларије.

Одлука да се Нобелова награда за медицину 1949. додели Португалцу Антонију Егасу Монизу такође је на списку АП-а.

Мониз је први који је за лечење менталних болести примењивао лоботомију, метод веома популаран у то време и "један од најважнијих открића икада у психијатријској терапији", како је речено на церемонији доделе награде.

Метод је, међутим, имао и нежељена дејства - неки пацијенти су имали озбиљно оштећење мозга, неки су умрли, а чак и операције које су сматране успешним, остављале су пацијенте неспособне да реагују или имају емоције.

Нобелов комитет погрешио је, оцењује АП, и што је Махатма Ганди остао без награде.

Индијски лидер, један од највећих поборника ненасилне борбе у постизању политичких циљева, номинован је за Нобелову награду за мир пет пута, али је никада није добио.

Комитет за доделу награда, који ретко признаје грешку, на крају је признао да је погрешио што Гандију није дао награду.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 23. окт 2016, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

Nobelova nagrada

Zadnjih decenija se pretvorila u lakrdiju. Politika se umesala a zna se onda o cemu se radi. Za fiziku i hemiju je vecina odluka bila pogresna. Kina ima najjacu medicinu npr. a nijedan Kinez nije bio nobelovac.

(субота, 08. окт 2016, 20:04) - Istoričar [нерегистровани]

Tesla je nobelovac

Tesli je dodeljena Nobelova nagrada za fiziku, za doprinos razvoju primene elektrotehnike, ali je trebalo da je podeli sa Tomasom Edisonom. Pošto je Edison bio njegov najveći protivnik i dugo osporavao upotrebljivost naizmenične struje, Tesla je odbio da primi nagradu. Ali, dodeljena mu je.

(недеља, 02. окт 2016, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

Има свет да јечи

Само се сви ви смејте, али кад буду треснули ову наградицу и Клинтонки.... има све фанфаре да се чују.

(недеља, 02. окт 2016, 08:46) - anonymous [нерегистровани]

A Klinton

Sacekajmo samo dok sedne na tron,pa tesko nama.

(недеља, 02. окт 2016, 08:08) - anonymous [нерегистровани]

smešno

To sa Obamom je zaista bilo smešno. Čovek skoro da nije još ni preuzeo funkciju, a ovi javljaju da je dobio Nobelovu nagradu za mir. Haha, kad pre?

(недеља, 02. окт 2016, 08:08) - anonymous [нерегистровани]

NP

Zato je dobio Kisindzer koji je masovno izazivao ratove pa onda potpisivao neke mirovne ugovore. Za Obamu se znalo da sprema ratove na B.Istoku i S.Africi pa mu unapred dadose nagradu. Najveci naucnik svih vremena Tesla nije dobio Nobelovu nagradu itd. ali je dobio Ajnastajn za fotoefekat koji je jedino njegovo otkrice a sve ostalo sumnjiva i nikada dokazana teorija. Za Ahtisarija znamo kakve su mu "zasluge" Arafata su kasnijei proglasili teroristom iako je Nobelovac,Dobili su je i neki fizicari buduci tvorci A-Bombe. Nije samo 5 vec oko 20 sumnjivih nagrada i to uglavnom dobitnici sa Zapada.Nisu je dali nijednom ruskom naucniku.

(недеља, 02. окт 2016, 08:02) - anonymous [нерегистровани]

Da se nadovežem sa predhodnim komentarom.

Ahtisari isto za mir, Gorbačov takođe. Jedan je kriv direkno što se nama dešavalo i dešava dan danas. A drugi na svetskom nivou, pogotovo za istočni blok i nesvrstane. Može se reći da je skoro 100% promašaj za tu dodelu.

(недеља, 02. окт 2016, 07:55) - anonymous [нерегистровани]

A Teslli ?

Pogresili su i sto nisu dali Nobelovu nagradu Nikoli Tesli.

(недеља, 02. окт 2016, 07:48) - anonymous Lala [нерегистровани]

Dabome

Sto se Obame tiče on će se za jedno 30 god. spomenuti u sledeći 5 grešaka .

(недеља, 02. окт 2016, 06:17) - anonymous [нерегистровани]

Tito kao jedan od najvećih mirotvoraca

Tito je jedan od najvećih koji su doprineli svetskom miru. Osnivanjem Pokreta nesvrstanosti je svet vraćen sa ivice nuklearnog rata. Potvrdu tog doprinosa dali su i brojni državnici koji su došli da mu odaju počast na sahrani u Beogradu. Sigurno da i danas nedostaje jedna takva jaka organizacija koja bi sprečila vršljanje globalizma po Iraku, Libiji, Siriji...