"Упомоћ, Саудијци намеравају да помогну муслиманским мигрантима!"

Саудијски монарх најављује да ће Европи поклонити 200 нових џамија. Док још имамо времена, то би требалo да схватимо као опасну претњу.

Чињеница да Саудијска Арабија, једнако као и богати Емирати у Персијском заливу, ни у сну не намерава да подари азил муслиманској браћи и сестрама из Сирије или Ирака, врло је интересантна за Европу.

То је информативно користан, иако у оперативном смислу мало релевантан елемент за решавање актуелне миграционе кризе.

Напротив, у скорој будућности се као много важнији може показати поклон који је 79-годишњи саудијски краљ Салман ибн Абд ел Азиз ел Сауд најавио као свој знак солидарности са избеглицама.

За стотине хиљада муслимана који се ових дана и недеља уливају у Немачку, саудијски монарх би великодушно и на хо-рук хтео да подигне 200 нових џамија између Фленсбурга и Пасауа.

Није искључено да краљ има сличан план и за Аустрију, да и нас интегрише у такву врсту спиритуалног Маршаловог плана на саудијски начин.

То треба разумети тако јасно како је и изворно изречено: Као отворено опасну претњу.

Јер, где год је Саудијска Арабија ван својих граница финансирала подизање џамија, од Балија до Босне, свуда се у наставку развијала посебно радикална врста ислама, коју су ширили изразито радикални проповедници.

У Сарајеву је, на пример, 2000. године парама из Ријада подигнута највећа џамија у јужној Европи.

Од момента изградње, она континуирано делује као тврђава босанске вахабитске сцене и најважнији центар регрутације Исламске државе на Балкану.

У селу Горња Маоча, још једној вахабитској тврђави у Босни, животни услови већ сада имају више сличности са онима на територији под контролом Исламске државе него онима у Европи. Жене су тамо створења нижег реда – а то је Босна, Европа.

Да тих нових 200 џамија у срцу Европе не могу бити од велике помоћи да се новим Европљанима које смо добили са Блиског истока брзо пренесу западне вредности, разуме се само по себи.

Тешко да ће их оне учинити сензибилнима за друштвене детаље као што су једнаки положај жене и мушкарца, поштовање либералног принципа сексуалне оријентације, или одвајање религије и државе.

Уместо тога, оне ће се, по убрзаном поступку, развити у магнете за хиљаде младих мушкараца које сада поздрављамо срдачним натписима "Refugees welcome".

Колико миграната зна да чита и пише?

Пођимо од претпоставке да разумеју гест добродошлице. Но, свеједно остаје питање колико њих то уопште може да прочита.

Према неформалним проценама хуманитарних организација, придошлице су у великом броју аналфабети – чак до 50 одсто младих Авганистанаца у Аустрији, до 20 процената оних који тврде да су из Сирије.

Није на одмет напоменути да је у Сирији пре рата функционисао добро организовани школски систем, па је због тога тамо релативно мало аналфабета и више образованих у односу на друге земље порекла.

Ко не зна да чита и пише има тачно нула шанси да овде дође до неког посла.

Због тога се може очекивати да ће добар број младих мушкараца, оних који су тренутно тако "welcome", у неколико следећих година доћи у фазу горког разочарања.

То је онда егзистенцијални моменат за 200 саудијских џамија! Тог тренутка оне би се с персоналом и идеологијом нашле при руци тим љутитим младим људима, да их приведу правој вери, да им помогну да артикулишу своје незадовољство. Најкасније тада, имамо заиста велики проблем. И не, не мора се бити параноичан.

Политичар Слободарске партије Аустрије или члан Пегиде приметио би какве смернице развоја се тренутно постављају.

Може нам се догодити управо оно што је јеврејски мађарски писац и нобеловац Имре Кертеш недавно написао:

"Због свог либерализма, који се показао као инфантилан и аутодеструктиван, Европа би ускоро могла пропасти. Својевремено је Европа произвела Хитлера, и одонда се чини као да је од срамоте изгубила главу за све рационалне аргументе. Широм смо отворили врата исламу... То се увек завршава на исти начин: Једна цивилизација постиже стадијум презрелости, где не само да више не може да брани, већ из неког наизглед несхватљивог разлога још одгаја и храни властитог непријатеља који ће јој задати одлучујући ударац". (Имре Кертеш, "Последња мисао").

Немачка и Аустрија управо покушавају да докажу да то није тако.

Канцеларка полетно тврди: "Ма, ми то можемо!".

"Помоћ" из Саудијске Арабије неће притом бити од велике помоћи.

Превела Весна Кнежевић, дописник РТС-а из Беча

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 18. окт 2015, 16:05) - Miso [нерегистровани]

Bolje fabrike otvoriti

Bolje da pomognu izbjeglicama sa izbjeglickim centrima i finansiranja za integraciju u D ili Austriji.
Od dzamija se ne moze zivjeti. Ni od kucnog zida se ne moze zivjeti. Bolje da Saudijska Arabija ovtori neku fabriku da ljudi rade. Nece od zidova zivjeti.

(недеља, 27. сеп 2015, 09:48) - MIRJANA [нерегистровани]

dzamije!!!

Oni da su hteli da se mole otishli bi u Meku ne u Evropu!!!

(понедељак, 14. сеп 2015, 12:51) - глас разума [нерегистровани]

ово личи на објаву рата

Мислим да би Европа требала добро да се замисли... доскоро су се сви смејали мапама које је ИД објавила и на којој је готово цела Европа територија ИД. Међутим сад је све мање оних којима су такве мапе смешне, очито је да је ђаво однео шалу.
Ова изјава Саудијског руководства личи на објаву рата хришћанској Европи у којој је хришћанство знатно ослабљено задњих 50ак година. Имајући у виду одакле ИД оружје и новци, као и колико су све америчке мере против Исламиста неефикасне, а како је то својевремено изгледало лако против Садама и Гадафија. Уколико уклоне и Асада, врата за ИД ће бити широм отворена за поход ка Европи. Ипак Европа још држи све карте у својим рукама и из ове тешке ситуације је може извадити само руски џокер. Али је потребно да Европа заигра са тим џокером пре него што буде прекасно за то. То је трка са временом коју ће Европа изгубити ако не промени свог стратешког партнера у веома веома блиској будућности.

(субота, 12. сеп 2015, 01:40) - anonymous [нерегистровани]

Da nije opasno

Bilo bi smesno, lose nam se pise.

(петак, 11. сеп 2015, 23:38) - anonymous [нерегистровани]

jednostavno,...

treci veliki svijetski sukob , nece nikada poceti ,da bi neka sila krenula da osvaja svijet ,oruzjem i okupacijama. To ce se upravo desiti ,sa mijesanjem (nasilnim) stanovnistva u Evropskim drzavama,nemirima ,radikalizmom omladine prvenstveno ,nije bitna vijera vise ,sve je isto zatrovano ,gradjanskim nemirima i paljenjem svega zivog ,sa prenosom iz drzave u drzavu.

(петак, 11. сеп 2015, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Коначно

Да прочитам нешто паметно на овом сајту, и да неко напише праву истину о мигрантском таласу који прети европској култури. Буђење Европо, звона звоне али их не чујете

(петак, 11. сеп 2015, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Evropo..!

Probudise dok jos nije kasno. Demokratije na svetu nema i ne moze je biti i ne zanosite se. Ne dozvolite da Vas nasamari Amerika i Saudi Arabija. Ocigledno je da je Evropa u krizi i da je sada najvaznije da se radi razumno a demokratiju i jednakost zaboravite jer je to samo varka i laz!

(петак, 11. сеп 2015, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

veoma cinican clanak 2

ti sto su u katru su na privremenom radu ko sto si i sam rekao nisu dosli da se nasele u njega!

(петак, 11. сеп 2015, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

E, svasta

pa mnogo bolje i korisnije bi bilo da se sa tim novcem izgrade privremeni smestaji za izbeglice (dolazi zima) .

(петак, 11. сеп 2015, 19:51) - anonymous [нерегистровани]

Iskljucivo

Iskljucivo se moze prihvatiti pomoc u novcu za koji Saudi Arabija nece imati pravo ista da uslovljava. Ponajmanje dzamije.