Фотографије које су утицале на савест човечанства

Цео свет занемео је када је пре два дана на насловним странама свих медија осванула фотографија беживотног тела трогодишњег Ајлана, који се утопио код обале турског летовалишта Бодрум. Током протеклих деценија, фотографије многих трагичних догађаја и кризних ситуација изазвале су гнев јавности и довеле до њиховог решавања.

Нилуфер Демир одговорна је за фотографију малог Ајлана Курдија, која је послужила као катализатор преко потребног решавања избегличке кризе.

„Када сам схватила да не могу ништа да урадим за њега помислила сам да морам да га фотографишем да покажем свету трагедију. Надам се да ће утисак који је фотографија изазвала помоћи постизању решења“, рекла је Нилуфер за Си-Ен-Ен.

Кинеске власти послале су 1989. године тенкове на Тијенанмен како би се брутално обрачунале са радницима и студентима који су протестовали.

У целом хаосу, један човек изашао је испред колоне тенкова, а Џеф Вајденер је био ту да ухвати моменат.

„Он је читав свет подсетио шта је то храброст. Био је то тренутак када се историја прерушила у алегорију коју камера најбоље исписује“, био је коментар магазина Тајм.

„Падајући човек“ је фотографија коју је направио Ричард Дру из Асошиејтед преса када је непознати човек искочио из запаљене северне куле Светског трговинског центра 11. септембра 2001. године.

Човек на фотографији, којем још није откривен идентитет, био је један од оних заробљених у горњим спратовима небодера који су искочили како би побегли од ватре и дима.

Јужноафрички фотограф Кевин Картер добио је Пулицерову награду за своје извештавање о глади у Судану.

Марта 1993. године, док је боравио у Судану, Картер се припремао да фотографише изгладнело новорођенче када је одмах поред слетео лешинар. Картер је извршио самоубиство три месеца након освајања Пулицерове награде.

Фотографије мучења у затвору „Абу Граиб“ шокирале су свет и америчке савезнике, али и већину људи унутар САД.

Серија фотографија показала је мучење и злостављање ирачких затвореника од стране групе америчких војника. 

Ким Пук била је једна од жртава америчког бомбардовања напалмом јужног Вијетнама 1972. године. Фотографија петоро деце, међу којима је Ким, отрезнила је светску јавност и показала страхоте сукоба у Вијетнаму.

Историчари су већином сагласни да су чести новинарски извештаји и страшне фотографије, посебно ова, имали огроман утицај на становништво у САД, што је резултирало насилним антиратним протестима и глобалном кампањом за прекид ратних дејстава.

Бекство Ханса Конрада Шумана из источног у западни Берлин ухватио је својим објективом Петер Либинг.

Фотографија направљена 1961. године, према мишљењу многих историчара, на савршен начин илуструје стање очаја током Хладног рата.

Линч два млада црнца, Томаса Шипа и Ејба Смита, који су пребијени и обешени о дрво у дворишту суднице у Мариону у Индијани фотографисао је Лоренс Бејтлер 1930. године.

Бејтлер, локални фотограф, није ни слутио да ће његова фотографија умногоме допринети у борби за права црнаца и мањина у САД, али и инспирисати песму Strange Fruit, коју је написао Ејбл Мирпол, а извела Били Холидеј.

Експлозија атомске бомбе бачене на Нагасаки, када је погинуло 80.000 људи, сабрала је у себи све страхоте рата и разарања.

Облак у облику печурке, који је фотографисала посада америчког бомбардера, био је била најбољи доказ човекове деструктивне природе.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(недеља, 06. сеп 2015, 22:22) - Povodom naslova [нерегистровани]

...

Ljudska svest je trenutno veoma mracna i prljava. Da bi se to promenilo svako bi morao da radi na svom duhovnom razvoju. A onda nece biti ratova, vojnih parada, mrznje, strahova, bolesti...
Nista lakse nego da zasijamo, pa to je nasa priroda.

(недеља, 06. сеп 2015, 10:56) - Decca [нерегистровани]

Koliki je interes

Mnogo zavisi koliki je interes da se nesto objavi i koliko je drustvo i svijet spremno da se ucini nesto zbog toga.
Da su pred raspad Jugoslavije mocni mediji prikazivali zaklanu djecu od godinu dve u Jasenovcu, Jadovnu i drugim stratistima za Srbe 1940-tih, ko zna da li bi 'novodemokrati' tipa Tudjman i Alija dobili toliku podrsku u razbijanju YU 1990-tih. Ali bile su potrebnije slike kako JNA i komunizam pucaju i razararaju sopstvenu zemlju. Tako je bilo tada u YU, sada je tamo negdje u drugim krajevima.

(субота, 05. сеп 2015, 20:29) - ,,'' [нерегистровани]

Ко одабира?

Људско саосећање са Патњом свих људи.
___________________________

Велика предузећа купе мала и упропасте и људе и природу.
То је срж, а скретање пажње је оруђе.

(субота, 05. сеп 2015, 20:16) - Русофил [нерегистровани]

Да ли је гиљотина одговарала за геноцид

У Јапану,,Вијетнаму,Африци,Никарагви,Либији,,Ираку,Авганистану и за многе ратове које су произвели и учествовали у њима па и грађански у Југи.Има ли суда за Амере МСП за њих не важи.

(субота, 05. сеп 2015, 19:44) - Пеђа из Новог Сада [нерегистровани]

Јова Змај би рекао...

"Не треба им милост твоја,
што на мртво тело пада."

(Из песме "Милостивој Европи на гробљу стрељаних комунара", 1871.)

(субота, 05. сеп 2015, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

uh covece

Od svih slika najuzasnija je ona sa lesinarom. Ono je deveti nivo pakla. Sto je najgore ko zna koliko toga ima sirom Afrike, sto nije zabelezeno kamerom.

(субота, 05. сеп 2015, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

opomena

Ovo vidim kao opomenu kako radimo i koju svest sledimo(mislim generalno)jer da radimo kako treba ove nebismo nikad dopustili.ove slike su dokaz naseg neuspeha ma sta radili i cime se bavili

(субота, 05. сеп 2015, 18:48) - Mica Bor [нерегистровани]

Slike i prilike

Da li je iko odgovarao za "genocid" koji je pocinjen u Vijetnamu ?!

(субота, 05. сеп 2015, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

uzas

Da secam se ove naslovne fotografije iz Vijetnama kad su amerikanci bombardovali jedno selo napalm bombama. tada je izgorelo sve zivo. ova deca su se spasla dok su nihovi roditelji izgoreli u kucama. to su bile strasne scene po novinama.

(субота, 05. сеп 2015, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Uzrocnik

Na ovim fotografijama patnje, straha i smrti je najcesci uzrocnik samozvani gospodar i vladar svijeta - USA.