Кад нам се враћају сунчани дани

Хладно и кишовито време очекује се у Србији до 18. маја, од када ће, према прогнози Хидрометеоролошког завода уследити пораст температуре са мањом вероватноћом кише и грмљавине.

Данас и сутра у Србији ће бити веома хладно време за мај месец, са максималним температурама од осам до 14 степени, уз кишу, а на планинским пределима и са снегом, рекао је метеоролог Недељко Тодоровић за Танјуг, додајући да се у уторак увече и током ноћи очекује делимично разведравање.

Тодоровић каже да ће у среду у јутарњим сатима бити хладно, а у нижим пределима у већини места у земљи постоји ризик и за приземни мраз.

Уз разведравање током дана уследило би и побољшање времена у смислу пораста дневне температуре, која би у већини места достигла вредности од 18 до 20 степени, каже Тодоровић.

Према његовим речима, већ у четвртак ће доћи до наоблачења и биће доста кише, али неће бити значајног пада температуре.

Киша ће у слабијем интензитету падати и у петак, а у суботу ће уследити краткотрајна пауза што се тиче падавина.

"Од недеље 12. маја и у половини прве седмице очекује нас опет јаче захлађење са кишом, пљусковима и грмљавином. У планинским пределима изнад 1.500 метара поново снежне падавине", каже Тодоровић и додаје да нас, гледајући наредних 10 до 15 дана, очекује типично мајско време са честом кишом, пљусковима и грмљавином.

Падавине изнад просека 

Каже и да се очекује натпросечна количина падавина, понегде и двоструко већа количина падавина у односу на двогодишње просеке.

"Анализирајући очекивану прогнозирану количину падавина у првој половини маја месеца, колеге хидролози очекују да би у наредној седмици средњи и мали водотоци имали пораст до границе редовне одбране од поплава, а иначе велики водотоци неће још да реагују на ове мајске кише", каже Тодоровић.

У мајским захлађењима са оваквим температурама уобичајена је појава снега, каже Тодоровић и додаје да се то односи на планинске пределе, као што су у нижим пределима уобичајене обилне кише, а по разведравању чак и да буде мраза.

"Мај месец је изузетно променљив и познат је у овом делу света, у Европи и код нас на Балкану, као један од најкишовитијих месеци заједно са јуном, а са кишом долази и свежина, која се не јавља сваке године у интензитету као што је ове, али ово су уобичајене временске прилике, не за сваку годину, гледајући дужи низ деценија", каже Тодоровић.

У другој половини маја, као и у јуну биће топлије време, температуре и око 30 степени, неким данима и изнад, каже метеролог и додаје да ипак и даље остаје да у добром броју дана, бар трећини, буде поподневних локалних пљускова и грмљавина, као и непогода са краткотрајним олујним ветром, великом количином падавина и појавом града.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 07. мај 2019, 23:13) - Milan [нерегистровани]

Nema grejanja

Placamo cele godine a grejanja nema
Užas
Mala deca vec bolesna ,,,

(понедељак, 06. мај 2019, 19:28) - anonymousAlek [нерегистровани]

nase pravo

Obezbedite grejanje!

(понедељак, 06. мај 2019, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Lovro

Ceo dan hladni radijatori! Ko je odgovoran za to? Placamo cele godine info stan, a danas se smrzavamo. Sramota