Киша за првомајске празнике

Метеоролог прогностичар Недељко Тодоровић најављује кишовито време за првомајске празнике. Данас, сутра и 1. маја биће неповољно време за излете, али ће бити добро за пољопривреднике. Киша која ових дана пада и тек ће да пада злата вреди, каже Тодоровић.

Гостујући у Јутарњем програму, Тодоровић је рекао да ће излетници, у зависности од места до места, морати да се сналазе и уздрже од целодневног боравка у природи, јер ће киша падати сваки дан.

Према његовим речима, највише кише биће данас поподне, ноћас и нарочито сутра и делом 1. маја. Највећа количина падавина биће на северу и западу и то између 20 и 40 литара по квадратном метру, нешто мало мање биће на југоистоку и југу.

"У том периоду не би било ни сунчаних периода, нека променљива варијанта. То не би била целодневна киша као што ће сутра бити у Београду, централним деловима Србије и у Војводини", рекао је Тодоровић.

У Србији неће бити места где неће падати киша.

У Београду, Војводини и Шумадији киша ће 30. априла падати целу ноћ до ујутру, тако да излетници у природу боље да иду после подне.

На основу анализе временских прилика у последњих 30 година, Тодоровић је рекао да је време за првомајске празнике лутрија, јер је у једној половини случајева било лепо време за излетнике, а у другој половини киша.

Тодоровић је иначе, заговорник теорије да се циклично смењују врела и умерена лета, исто као и хладне и умерене зиме. 

Према тој теорији, каже да не би требало да уђемо у период са екстремно топлим летима.

"Прошле године смо у јуну и јулу имали доста кише и температуре су биле око просечних вредности. Август је био сушан и топао, тако да читаво лето није било топло, каже Тодоровић.

Сматра да би ове године на основу тог цикличног понављања, лето било мало топлије и са нешто мање кише у јулу и августу.

У периоду који долази, у мају и јуну биће доста падавина, са локално израженим јаким пљусковима и непогодама.

Сада улазимо у период са летњим падавинама када на мали простор може да падне велика количина, а у ближој околини по нека кап кише, каже Тодоровић.

"У петак је било 30 степени и то је знак да чим је један период екстремно топао одмах иза тога следи пад температуре и то је карактеристика нашег времена и наше климе", рекао је Тодоровић. 

број коментара 0 Пошаљи коментар