Tешка торба - крива леђа

Најмлађи ученици, посебно прваци и њихови родитељи суочавају се са проблемом претешких торби због чега је забележен пораст деформитета кичменог стуба код деце. Како би им помогли у пиротској основној школи "Свети Сава" направили су ормариће у учионицама.

Иако тежина ђачке торбе, по препоруци Светске здравствене организације, не сме да износи више од 10 одсто телесне тежине детета, многи малишани носе знатно теже торбе. Како би им олакшали, у Основној школи "Свети Сава" у Пироту су направили ормариће.

Пет и по килограма је тешка торба првака Ђорђа што је готово двоструко више од максимално дозвољене тежине. И торба његове другарице Тијане има пет и по килограма, што је скоро 30 одсто њене телесне масе.

"Некад ми је ранац превише тежак да мама и тата морају да ми га носе", каже Ђорђе Денковић, а његова другарица Тијана Пејчић додаје да њена мама мисли да јој је много тежак ранац и да ће искривити кичму.

Међутим, када ови прваци, из пиротске Основне школе "Свети Сава" оставе сувишне ствари у ормариће, који се налазе у учионици, њихове торбе постају најмање двоструко лакше.

Учитељица Весна Лазић каже да ђаци носе само циљане уџбенике и да тога дана одраде само оно што нису постигли у школи и што је тог дана било на програму.

Ормарићи су направљени захваљујући помоћи родитеља и средствима школе, а наставици кажу да подстичу одговорност и креативност код деце. Педијатри поздрављају ову иницијативу и упозоравају на апсурдну ситуацију, а то је да су торбе најмлађе деце управо најтеже.

"Деца се жале на болове у раменима, осећају трњење руку, оптерећен је кичмени стуб, кукови, ноге детета, па деца врло често кажу да их од торбе боле и руке и ноге. Ми смо, нажалост, имали и у пракси случајеве да деца носећи торбу при подизању и савијању од терета чак и падну и повреде се", каже начелник  школског диспанзера др Милена Димитријевић.

Из године у годину, у Дому здравља у Пироту, региструје се пораст деформитета кичменог стуба. Чак 30 одсто деце има неправилно држање тела, а један од најозбиљнијих фактора ризика је претешка ђачка торба.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 08. окт 2011, 12:06) - Čika stika [нерегистровани]

Samo treba hrabrosti

Tableti su rešenje za sve vaše probleme.
Moglo se to rešiti i pomoću laptopa, interneta, ali smo usporeni i nemamo dovoljno hrabrosti. Internet treba biti veoma jeftin i kao takav upotrebljiv za široke mase. Mogu deca do nose i memoriske stikove s podatcima tj. knjigama iz svih predmeta. Tehnički više nema ograničenja osim ako nemate maštu.