У Пироту сахат-кула

Приликом реконструкције градског трга, у центру Пирота, археолози су открили остатке сахат-куле саграђене, како се претпоставља, крајем 18. века. Кула је порушена након ослобођења од Турака и о њој има веома мало података.

Сахат-кула се некада видела из далека. Била је са истока оријентир војскама, трговцима и путницима.

Чувени чешки етнолог Лудвиг Куба, који је забележио да у срцу пиротске вароши постоји изузетно лепа грађевина, урадио је и скицу сахат-куле. То је, до сада, био и једини документ о њој.

Грађани Пирота углавном не знају ништа о њеном постојању.

Сахат-кула уграђена у пиротске куће

Археолози немају тачан податак када је кула изграђена, али се, на основу пронађених остатака, може закључити да је то била импозантна грађевина.

Предраг Пејић, археолог музеја Понишавља, сматра да је кула вероватно била димензија око 20 пута 20 метара: "Претпостављамо да је саграђена у првој половини деветнаестог или крајем осамнаестог века.

Сахат-кула је срушена након ослобођења Пирота од Турака. Остало је забележено да су Пироћанци кулу срушили како би камен искористили за градњу других објеката. Да је сачувана, кажу археолози, данас би била богато споменичко наслеђе.

Остаци куле остаће тамо где су и пронађени. Археолози ће по завршетку истраживања документацију предати Историјком архиву Пирота. Тако ће се, када већ нема куле, бар сачувати подаци о њеном постојању.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 11. сеп 2011, 07:13) - anonymous [нерегистровани]

Nasledje

Mislim da je ipak previse "nasledja"ostalo iza Turaka.Imamo li mi ista svoje kod tih silnih osvajaca u dalekoj i bliskoj proslosti.Svaki osvajac namece svoju kulturu a unistava nasu.Plasim se da cemo ostati i bez pisma i jezika.

(субота, 10. сеп 2011, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

zvonik

Poznata stvar - svaka saat kula u Srbiji je nastala prepravkom crkvenih ili manastirskih zvonika, Turci crkve rusili ili pretvarali u dzamije a zvonike u saat kule, tako je i u mom gradu.