Тара - сигурна кућа за медведе

Несрећа у етно-комплесу Тигањица код Зрењанина, када је медвед усмртио жену, потврдила је да се збрињавањем дивљих животиња безбедно могу бавити само за то обучене особе. Национални парк Тара спреман је да оснује први одговарајући азил за медведе и друге крупне звери.

Заштита мрких медведа на Тари се већ годинама спроводи у сарадњи са стручњацима Биолошког факултета и Природњачког музеја.

Са њима се реализује и јединствен на Балкану, пројекат праћења преко сателита, помоћу одашиљача у огрлици. На овој територији распореди се и неколико тона хране годишње, и то је за медведе само прихрана, јер свега има у изобиљу.

Руководилац Службе надзора из Националног парка Тара Миодраг Петровић каже да према европским нормативима, један медвед настањује 1.000 хектара.

"Прехрамбени потенцијал и станишне прилике на Тари дозвољавају осам медведа на хиљаду хектара, што значи да су услови осам пута бољи код нас него у Европи", каже Петровић.

Надзорник Националнног парка Тара Драган Илић каже да медведи много брже осете људе него што ми уочимо њих. "Овде нико никог не дира и свако ради свој посао", каже Илић.

Од 60 јединки у читавој Србији, четрдесетак их је на Тари, и мада су склони лутању, кањон Дрине, висови Звезда и Рачанска Шљивовица су њихова омиљена места. Стаза медведа, која се протеже литицама, најбоље потврђује њихове устаљене навике.

Широм Србије и раније је било неуспешних покушаја формирања азила за медведе. Сматра се да је двадесетак медведа на такозваном привременом смештају, у заробљеништву, и за њих што пре треба обезбедити адекватан стручни надзор и трајно збрињавање.

"Овде се налази најбројнија популација и чини ми се да би ово на први поглед била згодна локација за подизање једног таквог прихватилишта, које би могло да служи у едукативне сврхе. Већина животиња које се смештају у азиле више није способна за повратак у природу и оне траже трајно збрињавање", каже Душко Ћировић са Биолошког факултета у Београду.

На више од 19.000 хектара националног парка, лако ће се пронаћи најбоља локација, а улогу заштитара природе, овде су већ усавршили, тако да је врло могуће да ускоро Тара постане и нови дом дивљим животињама које га још немају.

број коментара 0 Пошаљи коментар