Увек спремни добровољци

У Кикинди су се минулог викенда окупили ватрогасци, махом из доборовољних друштава, како би грађанима демонстрирали шта знају, али и како се, и чиме, пожар гасио пре више деценија.

Публику која је протеклог викенда присуствовала сусрету ватрогасних друштава у Кикинди посебно је заинтересовала вежба којом су ватрогасци показали како се у новокнежевачкој општини гасио пожар до педесетих година прошлог века. Деловало је прилично компликовано.

 

"Од како је света и века, оно старо се заташкава, а ново иде напред. Што је новије, то смо јачи", објашњава  Пера Урошев, командир Добровољног ватрогасног друштва из Новог Кнежевца. "Међутим наша је опрема стара преко тридесет година. Требало би је обновити, али не знамо на који начин."

Умеће су показала и деца из Добровољног ватрогасног друштва Лалић, а у гашењу пожара опробала се и публика

На сусрету добровољих ватрогасаца у Кикинди представило се осам екипа. Ватрогасни савез Војводине окупља више од 200 добровољних ватрогасних друштава, са око 20.000 чланова

"Ватрогасци су једина организација која у сваком, па и најмањем, месту у Војводини, имају своју организацију", рекао је Бранислав Чолак, председник Ватрогасног савеза Војводине. "То немају ни полиција, ни војска. Организација  која има линију командовања, обучене чланове који могу на позвим да делују одмах. То је благо које треба сачувати."

Добровољни ватрогасци су обучени да делују у садејству и са професионалним ватрогасним јединицима. Само у Кикинди током прошле године добровољци су интервенисали у гашењу више од стотину пожара у сарадњи са професионалним ватрогасцима.
број коментара 0 Пошаљи коментар