Подршка пацијентима на дијализи

Организован први Конгрес психонефрологије у Нишу. Циљ Конгреса је припрема заједничког приступа нефролога и психијатара свим пацијентима на хемодијализи који чекају на пресађивање бубрега.

Најновија истраживања показују да је ментално здравље пацијента на дијализи један од најбитнијих фактора успешне трансплантације и каснијег опоравка. Зато су нефролози и психијатри у Нишу организовали први Конгрес психонефрологије, како би договорили заједнички приступ свим пацијентима на хемодијализи који чекају на пресађивање бубрега.

У Нишу је прошле године урађена прва трансплантација бубрега кадаверичног даваоца. Пацијенткиња, двадесетпетогодишња Марина Радуловић, којој је тада пресађен бубрег, након операције нам је рекла да јој је подршка породице и лекара била најважнија за опоравак.

Пракса показује да се до 40 одсто пацијената на дијализи жали на несаницу, сексуалне и социјалне проблеме, разне психозе и поремећаје у понашању.

Тимски рад психијатара и нефролога важан је и за транпслантиране пацијенте који са новим органом започињу другачији живот.

Председник Удружења нефролога Србије Нада Димковић рекла је да се однос са пацијентом лакше успоставља, ако знате шта он жели.

Према њеним речима, у том случају пацијент ће бити задовољан и срећан, сарађиваће у лечењу и тако ће дуже живети.

Нови министрар здравља Зоран Станковић, који је отворио конгрес у Нишу, најавио је наставак кампање "Продужи  живот" и већу бригу о пацијентима на дијализи и програму транспланатције.

Повећање броја донираних органа, већа доступност европском систему трансплантације и квалитетнији рад центара у којима се пресађују органи, приоритети су Србије до 2020. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар