Хипереализам у средњој школи

У Електротехничко-грађевинскoj школи у Јагодини приређена је прва самостална изложба Софије Стевановић, ученице првог разреда архитектонског смера, чланице ликовне секције.

Професори који раде са њом кажу  да њен таленат превазилази оквире школског узраста.
Таленат за цртање Софија је открила када је из забаве купила књигу о јапанском стрипу. Тада је схватила колика је моћ оловке и папира. Иако црта тек три године, њени портрети, по оцени стручњака, права су мала уметничка дела. Управо портрет је њена  омиљена уметничка форма.

  "Волим да људска осећања преносим тим погледом на папир и самим тим своја осећања, тако и бирам идеје, бирам шта ћу да цртам," каже Софија.Родитељи су Софијин  таленат открили када је имала 12 година.  Мајка Валентина Стефановић је педагог и  истиче да је врло битно да дете подржите у ономе што воли да ради. "„Црта сигурно 3-4 сата дневно, то јој је уживање, обично уз музику и слушалице, тако да ето, то је нешто што је чини срећном и нека тако остане."

У оквири ликовне секције Софија са својим друговима из школе развија таленат. Значи јој и велика подршка професорке ликовне културе и уметности,Јасмине Шумар. "Ово је хиперреализам који превазилази стварно таленат једног детета од 14 година. И сами можете да се уверите да су ликови толико верно приказани да сви прилазе и питају се да ли је то фотографија," каже професорка.

Талентована и скромна Софија уметност види и као своју будућу професију:  „Ја бих највише волела да се тиме бавим у будућности јер ме то чини срећном." Како би подржала своје талентоване ђаке школа ће током године на самосталним изложбама представити радове још неких ученика, који ће како верују тек освојити свет уметности.

број коментара 0 Пошаљи коментар