Раде по цео дан без паузе и одмора, без њих нема српског села

Раде тешке послове од јутра до вечери, углавном обесправљене, без имовине и прихода, без приступа информацијама, често без социјалног или здравственог осигурања, занемарују своје потребе. У таквом положају већина наших жена на селу дочекује свој дан 15. октобар.

За Дренку Динић из Преконоге код Сврљига посла у сеоском домаћинству има по читав дан -ради напорно и у кући и у пољу. И углавном не зна за паузу, нити за одмор.

"Ујутру устанем рано, прва устајем, и одмах почињем - да се намири стока, да се иде у башту, да се иде у поље. За себе немам времена никад, јер стално има посла", каже Дренка Динић.

Сличан је живот жена на селу и у другим крајевима Србије.

"Увек су у кући, раде кућне послове, ту су увек мужеви заступљени за нешто друго, а жене су увек кући", наводи Љиљана Ивковић из села Бадљевица код Смедерева.

Поводом Међународног дана жена на селу министар за рад, борачка и социјална питања посетио је удружење Црнобарке у срцу Мачве.

"У овој години посебно су пројекти били везани управо за унапређење положаја жена на селу, видели сте да су оне тај пројекат врло успешно спровеле, очекујем да ће аплицирати и следеће године", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања.

У пласирању производа помаже и "Етно мрежа" која окупља Удружења жена.

"Да се традиција не заборави, да се стари занати очувају и уједно и ми да нешто одрадимо", каже Весна Јуришић, председница Удружења "Црнобарке".

"Да унапреде своје вештине, да умеју да направе производ који је аутентичан, који има прођу на тржишту и који наш државни протокол користи као пословне поклоне", каже Виолета Јовановић из НАЛЕД-а.

У економском оснаживању помажу и мини сајмови зимница, попут оног у сврљишком селу Црнољевица.

Оно што је константа је да без жена сигурно нема ни српског села, јер је она не само стуб куће већ и стуб села.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

Zene su heroine

zato braco Srbi postujte ih i pomozite im u obavljanju poslova ,sve za srecu i zadovoljstvo srpskog domacinstva.