Јанковићи на Дивчибарама стару колибу заменили савременим газдинством

До деведесетих година, на ширем подручју Дивчибара, домаћинства из оближњег ваљевског села Крчмара, имала су педесетак колиба на имањима. Ту су изводили стада на испашу од пролећа до касне јесени, а оне који их чувају називали су колибарима. Сада их је све мање, а и колибарење није оно што је некад било.

На ободима Дивчибара, већ годинама све је више туристичких аутобуса, а све мање "колибара" и стада. Војислав Јанковић из Крчмара је на дивчибарском имању, стару колибу заменио савременим газдинством, где током испасше проведе и до седам 7 месеци.

"Ове године смо били пет месеци. Почеле су у септембру да се јагње и морали смо да саиђемо кући. Али иначе не би још до краја октобра иш'о.Што се тиче испаше, ја мислим да нема близу овако нешто", каже Војислав Јанковић, из Крчмара код Дивчибара.

Јанковићи су у домаћинству у Крчмару, подно Дивчибара, пре неколико година, саградили савремену фарму. Тренутно имају стадо од око 120 грла, које је међу најквалитетнијим у ваљевском крају.

"Ја мислим да треба искористити планину кад је то дато. Ово је добар посао што се тиче ових оваца и планирам даље да проширујем то стадо", каже Стојан Јанковић из Крчмара.

Савремено овчарство у овом домаћинству, побољшано је природним потенцијалима. Због биофлоре на Дивчибарама и ботаничког састава траве у испаши, њихово стадо је здравије ,а производи квалитетнији:

"Значајан део у том њихов флористичком саставу заузимају и велики број лековитих биљака које садрже те такозване ароматичне односно мирисне материје које овце конзумирају", објашњава др Радосав Вујић из ПССС Ваљево.

"Мало оштрија трава, мало љућа. Она прочисти овце, прочисти јој организам прочисти јој све.тако да је месо од овце као да је јагњеће", каже Војислав Јанковић.

Домаћинство Јанковић из Крчмара међу реткима је примерима у овом крају где су млади видели шансу за живот на селу користећи све предности у овчарству које им нуди природа којом су окружени.

број коментара 0 Пошаљи коментар