Пожаревачки пензионер поклонио књиге библиотеци

Пожаревачка библиотека "Илија М. Петровић", једна је од најстаријих у Србији, чува више од 80.000 књига. Ипак, свака нова књига им је добродошла, а најновији поклон добили су од пожаревачког пензионера Драгана Ђурића.

Више од осамдесет књига лежало је у подруму пожаревачког пензионера Драгана Ђурића. Како књижевним делима није место у мраку већ међу читаоцима, одлучио је да их поклони Народној библиотеци "Илија М. Петровић".

"Ја сам донео овде и мислим да је то право место где треба књига да се донесе, јер они, на крају крајева, могу те књиге да поклоне неким основним школама ван ове библиотеке, ако већ имају та издања", каже Ђурић.

Није први пут да пожаревачка библиотека добија на поклон књиге од грађана и колекционара. Захваљујући таквим донацијама, између осталог, после Првог светског рата обновљен је књижевни фонд који су потпуно уништили бугарски окупатори. Зато се у библиотеци радују сваком поклону.

Важна је свака донација, наглашава Татјана Живковић, библиотекарка:

"Поготову што је господин Ђурић донео издања "Просвете" и чувене едиције "Реч и мисао" библиотеке "Рад" коју имамо некомплетну, тако да ћемо овом приликом моћи да комплетирамо наслове који нам недостају. Ако имамо вишкове, проследићемо нашим општинским и школским библиотекама."

Драган Ђурић је и сликар аматер, па тако, осим књига често поклања и своје слике:

"Слике сам поклонио Општој болници Пожаревац, ја мислим три, а организатор сам галерије која постоји у Новој болници у Пожаревцу."

Народна библиотека "Илија М. Петровић", као Читалиште, основана је још 1847. године. Данас се у њој чува више од 80.000 наслова. 

број коментара 0 Пошаљи коментар