Власотинце: Седам ученика после дуалног образовања добило посао

Техничка школа у Власотинцу постала је део дуалног образовања у Србији пре четири године, када је уведено ново занимање - индустријски механичар, и склопљен уговор са пет компанија. Прва генерација механичара у предузећима у којима су обављали праксу ових дана добија посао.

Имали су храбрости да изаберу непознато и одлуче се за занат. До јуче ученици Техничке школе, три месеца од стицања дипломе индустријског механичара постају радници једне од највећих немачких компанија за производњу релеја за аутомобилску индустрију.

"Сваки занат је на свој начин тежак", каже Борис Алексић, док његов вршњак и колега Иван Ђикић додају да су сви задовољни:

"Две године смо ишли на праксу, три године средња школа."

Уговоре о радном ангажовању потписали су уз стеге крај којих су током праксе стицали знање. Неки од њих још увек нису пунолетни, за њих ће радна недеља трајати 30 сати, па потпис на уговор стављају родитељи.

Компанија "Грунер" у Власотинце је стигла пре 12 година. Радо је са овдашњом Техничком школом ушла у причу о дуалном образовању. Пријем у радни однос круна је успешне трогодишње сарадње. Седморо младих Власотинчана постаје део Грунера у Србији са више од 570 запослених.

"Колеге кажу, они који су били ментори њихови и они који су били у непосредном контакту са њима, да су то дивна деца, да су се трудили, да су научили и да су жељни да раде и да се даље усавршавају", истиче Данијела Поповић, руководилац сектора за људске ресурсе у "Грунеру".

Џепарац током праксе у другој и трећој години. Посао након школовања. Мотив више да се предано учи у ученичким радионицама "Грунера".

Владимир Анђелковић, ученик трећег разреда, каже да су у другом разреду примали 6.000 а сада 10.000 динара, а Стефан Петровић додаје да је школа одлична јер одмах после матуре добијају посао.

"Ми имамо седам образовних профила по дуалном моделу образовања, највише у Србији практично јер смо се у потпуности уклопили са привредом и пратимо потребе привреде Власотинца", објаснио је Миливоје Ђокић, директор Техничке школе у Власотинцу.

Прва генерација индустријских механичара на радним местима до краја месеца. Ових дана уговоре ће уручитии још четири кооперативне компаније у Власотинцу и Лесковцу.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар