Старински вез на нови начин

Дуња Мркоњић везе гоблене, али том старом умећу додаје лични печат и модернији израз. Њени радови, који су настали из хобија, сада јој доносе и додатну зараду.

Могло би се рећи да 24-годишња Дуња Мркоњић оживљава стару традицију везења гоблена, али на један модеран начин. Мотиви нису унапред одређени и не постоје шеме, већ их она сама смишља, црта и после преноси на платно.

Вез је научила као средњошколка, док је спремала костим за наступ традиционалне игре у балетској школи. Интересантно је да је тај ручни рад научила од тате, а пре годину дана претворила га је у хоби који јој доноси додатну зараду.

Дуња каже да је то опушта. "Интересантно је и кад почнем један рад, једва чекам да га завршим. То ме баш испуњава."

Материјал за рад најчешће набавља у иностранству, јер је бољег квалитета. За један гоблен потребно јој је до 15 сати веза и најчешће их прави по наруџбини.

"Кренула сам прво да радим неке радове за себе, и онда су то видели пријатељи и познаници, допало им се и пожелели су да имају у свом власништву, па сам кренула да радим по њиховим жељама."

Дуња је члан панчевачког Културно-уметничког друштва "Абрашевић", па јој је љубав према народној традицији приближила и старе ручне радове. Само их је на креативан начин прилагодила својој генерацији и савременом добу.

"Нисам баш виђала овако нешто слично у Србији, али овај начин везења је доста популаран у Европи и у свету", наводи Дуња Мркоњић.

Радови талентоване Панчевке могу се видети на друштвеним мрежама, а она већ спрема нешто ново, весело и симпатично, као и увек.

број коментара 0 Пошаљи коментар