Сомовијада у Брежану, спој забавног и корисног

У Брежану код Пожаревца организована је четврта "Сомовијада". Учесници такмичења, осим пецања сома, потрудили су се и да очисте приобаље Велике Мораве.

За сома се каже да је господар Велике Мораве. Ова моћна риба има своја станишта и обично вреба плен из прикрајка.

"Сом се крије у увалама, у грању, у пањевима, тражи заклон", објашњава Срђан Вујчић из Брежана код Пожаревца. "Пошто је риба грабљивица вреба плен иза ђошка, што се каже."

Има лепих примерака, каже Момчило Шљивић:

"Хватали су и по двадесет, тридесет килограма, можда и мало више, али ових од четири, пет или шест килограма има доста."

Мештани Брежана, села на обали Велике Мораве, по четврти пут су се надмудривали са сомовима на "Сомовијади". Екипе из Пожаревца, Брежана и смедеревског краја, трудиле су се да намаме сомове на удицу, уз помоћ специјалитета које ова риба највише воли.

"Ми смо га данас пецали на глисту, на ровца и имали смо неке дурдубаке", открива Топлица Николић из Брежана.

Такмичење је, у суштини, једноставно. Не рачуна се број уловљених риба већ њихова укупна тежина. Уз одређена правила, објашњава организатор "Сомовијаде" Жељко Шљивић:

"Риба испод мере се доноси само за мерење, да би се знало како да се одреди победник. После се пушта, враћамо је у воду, а примерке који су дозвољени за пецање остављамо. После тога организоваћемо поново неко дружење на Морави."

Из неког разлога, оне којима интелигенција није јача страна, називају сомовима, али риболовци сматрају да су сомови оклеветани.

"Сом није глупа риба", наглашава Момчило Шљивић. "Сом је јако паметна и фина риба, потребна је умешност и срећа да се ухвати. Можда је некада био, али како време иде и они су постали паметни."

Ипак, неки сомови су се изгледа превише опустили па је њих петнаестак завршило на удици, а победио је тим из Брежана.

Младен Јовановић каже да су ухватили шест сомова, а да је највећи имао око три и по килограма.

Осим спортског карактера, "Сомовијада" је имала и еколошку димензију: учесници такмичења сакупили су смеће које је Велика Морава нанела на обалу.

број коментара 0 Пошаљи коментар