Расински привредници на кинеском сајму

Представници око хиљаду предузећа из 16 земаља старог континента учествовало је на Кинеском сајму брендова за Централну и Југоисточну Европу у главном граду Мадјарске. Најбројнији су били привредници из Расинског округа.

Сајам је био прилика да се привредници међусобно упознају, остваре нове контакте, а потписано је и неколико уговора између малих и средњих предузећа из крушевачког краја и кинеских партнера.

 

"Што се тиче кинеског тржишта, тренутно смо у процесу регистрације наших производа дечије хране за кинеско тржиште. Квалитет производа је усклађен са строгим прописима Републике Кине", каже Вања Шошић, из фабрике Флори у Крушевцу.

Анђелка Атанасковић, директорка Наменске у Првој петолетки из Трстеника каже: "Без овога стварно нема могућности јер нико неће баш у Србију да дође код једног малог привредника и да га посети, него му је то прилика да неког упозна са својом производњом, да му да број телефона и тако креће сарадња."

Већина наших предузећа која су се представила у Будимпешти су из области прехрамбене и прерађивачке индустрије, где се и бележи највећи раст спољнотрговинске размене са Кином.

"Крушевац из Србије је један од највећих партнера на сајму. Ове године наступило је 290 компанија из Србије, а само из Расинског округа 124 предузећа. Ово је сарадња која има будућност", каже Ненси Јин, директорка Кинеског сајма у Будимпешти.

"Значај се показује на основу размене, спољнотрговинске размене Републике Србије и републике Кине и самог нашег Расинског округа. Сваке године наша спољнотрговинска размена расте и наш је циљ да за будући период јачамо извоз", наводи Предраг Вукићевић, председник Привредне коморе Расинског округа.

Акценат је на заједничком наступу наших произвођача, посебно из пољопривредног сектора. На сајму је најављено да ће, тим поводом, велика привредна делегација из кинеске провинције Фошан посетити крајем лета Расински округ.

На овогодишњем привредном сајму у главном граду Мађарске наступило је 320 компанија из 19 инустријских области Кине. Домаћин је била провинција Шан Донг.

број коментара 0 Пошаљи коментар