Грађани против изградње стамбених блокова у Дубочици

Град Лесковац је продао инвеститорима из тог места две зелене површине између стамбених блокова у насељу Дубочица. Овај потез изазвао је незадовољство грађана који настављају да се окупљају и након предаје петиције градским властима.

Лесковачко стамбено насеље Дубочица подигнуто је крајем седамдесетих година, по највишим стандардима. На месту где се сада деца играју, а пензионери одмарају, ускоро би могле да никну још две стамбене зграде. У граду су, кажу, продали неизграђено грађевинско земшљиште, а реч је заправо о зеленој површини.

"Овде смо 40 година и ово су изградили искључиво садашњи пензионери. И сами осећате овај мирис липа, ово зеленило које се ретко среће у граду. Да ли можете да замислите да изгледа другачије. Не, никако, зато сам овде. То поклопити бетоном, то је лудост. Ја нисам из ових зграда, ја сам из кућа, али сам дошао да дам подршку", кажу мештани.

Оваквом одлуком трде грађани крши се члан Закона о изградњи. Не само да ће остати без зелених површина, већ се угрожава стабилност постојећих зграда, а густина насељености већ је велика. Зато је граду упућена петиција да се измени План генералне регулације за овај блок.

"За десет дана скупили смо 1.708 потписа што је заправо доказ и наш вапај и апелза градске власти да нам сачувају наш дом", објашњава Данијела Влаховић, из Дубочице.

"Да ће надам се, ове људе који су купили ова два плаца, на неки начин обештетити или на неки начин регулисати њихов проблем, а нама надамо се оставити ово зеленило", каже Небојша Маринковић, из Дубочице.

План генералне регулације донет пре четири године, пре тога био је на јавно увиду, али без примедби грађана, каже главни урбаниста објашњавајући да се све ради у складу са Генералним урбанистичким планом.

"Плански акт је предвидео погушћавање на основу плана вишег реда и реализацију за изградњу колективних стамбених зграда", објашњава Ивана Јоксимовић, главни урбаниста.

Урбанистички пројекат за овај простор и јавна презентација тек предстоје, кажу надлежни. Грађани верују да се неће оглушити о њихов глас, јер је квалитет живота њихове деце вреднији од прихода и трошкова изградње нове инфраструктуре, на некој мање урбаној локацији.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 18:53) - Leskovcanin [нерегистровани]

Urbanisti_losi

Da li mogu urbanisti da sve nove zgrade stave u centar ili u siri centr grada, van pameti i daleko od planiranja. Umesto da sire grad, da se grad pocecava, pa da prave jos parkova kako se grad siri, oni unistavaju svaki vid zelenih povrsina u gradu. Da li u Njujorku postoji central park od ne znam koliko hektara, u centru Njujorka, pa mislite da oni ne mogu da to stave pod beton i zarade
stotine milione dolara, ali tamo ima skolovanih ljudi koji planiraju razvoj grada, kako i gde da se siri itd..itd...ovde kod nas ako moze sve u centar, zalosno...planiranje nula...niko ne zna posao da radi...ili ne znaju ili nece...pravite ruglo od grada...Sram vas bilo...

(субота, 15. јун 2019, 13:50) - Aleks [нерегистровани]

Predlog

Kad ste zaplanirali izgradnju, izgradite i izmedju blokova S8, S9, S10, S11, S12, S13, S14 ima dovoljno mesta za 4 stambene zgrade.

(петак, 14. јун 2019, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Žalosno

Ko je bio u Londonu zna kako izgledaju parkovi, ovo što kod nas podvaljuju ljudima kao park je smešno, a žalosno je kada i to malo parče pretvore u gradjevisnko zemljište. UŽAS!

(петак, 14. јун 2019, 09:31) - anonymous [нерегистровани]

Ponovo

Ja ne znam šta je sa predstavnicima aktuelne vlasti, što su se toliko okomili na šume, parkove, reke... pa ne možeš (i ne smeš) sve u beton da pretvoriš. Neki urbanistički plan mora da postoji, da se zna gde može da se zida a gde ne može.