Лесковац: Пола века од мале матуре

У Основној школи "Петар Тасић" у Лесковцу, окупили су се матуранти који су завршили осми разред, пре тачно пола века. Поновни сусрет са 93-годишњом разредном, Ангелином Ђекић, професорком француског језика, почео је прозивком.

Није прозивка као некад, јер разредна Ангелина Ђекић, професорка француског, има 93 године, а и њени ученици који су пре 50 година завршили осми разред у Основној школи "Петар Тасић" већ су у трећем добу.

Ипак задовољство што су поново ту што су се окупили је велико. Пилот Миливоје Николић дошао је чак из Аустралије у Лесковац на прославу годишњице мале матуре. Загрљај са најбољим другом, емоције и успомене навиру саме од себе.

"Трагови оних дечака и девојчица који су некад завршили Основну школу "Петар Тасић" још увек постоје," каже Миливоје Николић.

Зоран Миловановић Оки био је увек одговоран и педантан. И данас са великом пажњом чува фотографије од пре пола века и сећа се скоро сваког детаља.

"Имамо екскурзију у петом разреду у Нишкој Бањи то нам је веома драго било. Ја сам био мезимац моје разредне", сећа се Зоран Миловановић Оки.

Учионица је била мала да прими поносну генерацију матураната из 1969. године. Њихова разредна и професорка Ангелина Ђекић и професор математике и физике Милутин Тасић који је ушао у 85. годину живота и данас имају велики ауторитет и поштовање код својих ученика.

"Толико фино је било одељење. Сви су били сложни долазили су сви су било добри ђаци углавном", наводи Ангелина Ђјекић.

"Чини ми се да је тада било боље да су и ђаци и наставници више радили и више су једни друге слушали", каже Милутин Тасић, професор матетике и физике у пензији.

Следећи сусрет некадашњи ученици Основне школе "Петар Тасић" данас успешни људи заказали су за 5 година. Разредна је обаћала да ће бити ту да их чека, а кад она нешто обећа она то и испуни, а њени ђаци они морају да је слушају. И некад и данас.

број коментара 0 Пошаљи коментар