Од цене зависи да ли ће ваљевски малинари у бербу

Сезона бербе малине у ваљевском крају требало би да почне за 10 до 15 дана у брдским пределима. Воћари са стрепњом чекају цену, коју ће откупљивачи понудити, јер од ње зависи да ли ће уопште брати малину ове године.

Предраг Савић из Доњих Лесковица на обронцима Повлена не брине за овогодишњи род и квалитет малине у својим засадима. Каже да су и код суседа малињаци у добром стању, али воћари са неверицом ишчекују цену за почетак сезоне.

С обзирома на то колико радили и улагали, ценом од 180 динара по килограму били би задовољни.

"Ако буде цена малине нижа, нећемо је брати и не знам шта ће бити наредних година. Смањићемо површине, радна снага је скупа и тако да нешто ћемо друго радити, а шта видећемо", каже Предраг Савић, из Доњих Лесковица код Ваљева, а његов комшија Момир Ранковић додаје:

"До бербе кошта 140 динара, без засада, без да је оградим, да је попршћем, да све средим како треба 140 динара. Значи, малина би требало, реална цена нека да буде 180 динара да би имали неку зараду минималну од 40 динара. Ако буде нижа, нећу брати. Попрскаћу Тоталом све."

У ваљевском крају има малињака у којима ће принос бити мањи и до 70 одсто због лоших временских прилика у претходној сезони.

"Код многих произвођача, незадовољних ценом, изгубили су вољу у производњу малине, тако да су одустали од тих мера после бербе које су веома битне у производњи малине. То се пре свега односи на подизање нових изданака, сузбијање коровских биљака и заштиту против гљивичних болести, гриња и инсеката после бербе. Тако да је последица тога је тренутно стање у малињацима, где је број родних гранчица по изданцима доста нижи него претходних година", објашњава Ђорђе Совиљ, стручњак за воћарство Пољопривредне стручне службе Ваљево.

У малињацима на равном терену овог пролећа стручњаци су утрдили да се изданци каснијих сорти суше због вишка влаге у земљишту.

број коментара 0 Пошаљи коментар