Заувек вертеп, српска барокна драма

Поводом Спасовдана, славе сеоске цркве, у Дреновцу код Шапца представљена је књига учитеља Зорана Радовановића "Заувек вертеп" у издању Радио-телевизије Србије.

"Боље је да нестане село него обичај", говорио је Вук, а дреновачки учитељ Зоран Радовановић, да сачува традицију, најпре је са децом припремао сценске приказе о вертепима или пастирима који од куће до куће честитају празник, а потом је искуство и истраживање преточио у књугу.

Ново издање је збирка докумената, етнолошких записа и практичних извођења наших обичаја пред Божић.

"То је српска барокна драма", каже Радовановић, "по томе смо препознатљиви у целом свету, мада имам повратну информацију да много наших слуседних и европских народа мисли да ми и немамо барок."

Књига "Заувек вертеп" својеврстан је културолошко-етнолошки зборник, кажу стручњаци, посебно вредан за Мачву, област која чува традицију.

"Одлична подлога лингво-културолошкој методици којом се бавим годинама, која потврђује искуство начина живота на нашем терену и као реалан уводи га у школе", истиче проф. др Анђелка Лазић.

Окупљање у част књиге, славе и јубилеја дреновачке цркве, симболизује светосавску корелацију Српске цркве и школе, а сценско извођење о вертепима видела је и публика у галерији РТС-а у Београду.

"То је било једно од најпосећенијих и најлепших представљања књига које је снимано за телевизијску емисију Путевима културног наслеђа", наглашава Драган Инђић, уредник РТС издаваштва. "Сада смо први пут где је књига настала, у гостима код ђака који су представу извели у нашој галерији."

Књига "Заувек вертеп", после Фестивала луткарских позоришта у Суботици, биће представљена на зимским Змајевим дечјим играма, а поводом 800 година од аутокефалности Српске православне цркве, РТС је објавио и књигу Светосавска песничка ризница.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар