Станови и куће за избегле и расељене у Вршцу

Седам избеглих и расељених породица, које су деценијама живеле као подстанари у Вршцу, добиле су куће. Сеоска домаћинства купљена су у оквиру регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица, а изграђено је и 20 станова који ће ускоро бити спремни за усељење.

Ово је трећа година заредом да град Вршац активно учествује у овом Програму стамбеног збрињавања избеглих и расељених, па би изградњом још једне ламеле станова у граду само десетак избеглица остало са нерешеним стамбеним питањем.

Никола Еремија из Крајине избегао је 1995. године. Након више од 20 година подстанарског живота, добио је свој дом. У селу Влајковац, надомак Вршца трособна кућа и велики плац:

"То је 28 година прогнанства и да вам искрен будем нисам веровао да ћу ово доживети. Никад није касно, да срећан сам, пресрећан сам, моје је моје, па колико је толико је, ја сам презадовољан. Има доста посла, ја ћу ту морати урадити мале иземене, па надам се до јесени да ће писати на вратима моје име и презиме, не знам шта да кажем, пресретан сам."

Осим Николе, још шесторо њих са сличним судбинама, поделило је срећу због тога што су добили кључеве куће, које су купљене у оквиру регионалног програма за збрињавање интерно расељених лица.

"Седам кућа вредности по 9.500 евра, али су уз то добили и пакете грађевинског материјала у вредности од 1.500 евра, тако да је укупна вредност овог пакета 77.000 евра", објашњава Татјана Николић, члан Градског већа, задужена за социјална питања. "Ми смо и прошле године имали четири сеоске куће које су по овом Програму решене и дониране."

Осим сеоских домаћинстава, избеглима и расељенима који данас живе на територији Вршца биће додељени и нови станови

У зграду са 20 нових станова ових дана уселиће се  породице које до сада нису имале решено стамбено питање и од рата живе као подстанари. Током године биће изграђена још једна ламела са 40 станова. То ће решити стамбено питање за скоро све избегле на територији града Вршца.

То није једини модел подршке и помоћи интерно расељеним лицима. У међувремену је било и пакета за економско оснаживање, па су они заједно са својим породицама могли да аплицирају за потребну опрему и апарате за рад и нормално функционисање у својим домаћинствима.

број коментара 0 Пошаљи коментар