Крагујевачки куглаши у шампионској репрезентацији

У Чешкој је прошле недеље завршено Светско првенство у куглању за сениоре, кадете и пионире. Сениорска репрезентација Србије, актуелни бранилац титуле, савладала је у финалу репрезентацију Немачке са 6:2 и по четврти пут постала првак света. Међу десет репрезентативаца Србије, двојица су Крагујевчани.

Тридесеттрогодишњи Александар Милинковић један је од десеторо величанствених сениора у куглању. По професији је занатлија механичар-брусач у "Застава оружју", а љубав према овом спорту наследио је од оца са којим је од малих ногу одлазио на рекреативно куглање.

Куглање је почео да тренира као тинејџер. Са репрезентацијом Србије освојио је још две златне медаље, а из појединачних такмичења освојио је више од 170 одличја.

"Осећај је предиван када вас сви гледају као земљу победника", каже Милинковић. "Ми смо већ три године заредом светски прваци. Србија је мала земља али у том спорту доминантна."

На светском првенству учествовало је шеснаест светских репрезентација. Наши спортисти савладали су Немце, који имају највише регистрованих играча и клубова у чијој земљи је куглање међу најпопуларнијим спортовима. Наши куглаши - светски прваци вежбају у врло скромним условима.

"Задњих 12 година, организовало се шест светских првенстава, ми смо освојили пет златних медаља, једном смо били трећи, ова генерација је за задњих дванаест година изгубила само једну утакмицу, и две одиграла нерешено", Милан Јовановић, директор репрезентације, Куглашки клуб Крагујевац.

Ради се о генерацији младих куглаша који су Србији донели злато, и освојили прва четири места, што само говори колико су наши репрезентативци били испред свих шеснает екипа на овом Светском првенству.

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар