Пирот: Обука, па посао за текстилце

Некадашњи пиротски текстилни гигант "Први Мај" већ годину ипо дана је део компаније "Е Мирољо" која своје производе пласира широм Европе. Тренутно у њиховим погонима у Димитровграду и Пироту ради око 500 људи. У плану је проширење капацитета и упошљавање нових радника, па је због тога организована и стручна обука.

Тридесетак полазника у фабрици "Е Мирољо" похађа тромесечну обуку за шиваче. Углавном немају завршену текстилну школу, али имају жељу да усаврше овај занат.

"Овде сам дошла на обуку да мало боље научим, да боље увежбам и после да нађем посао," каже једна од кандидаткиња на обуци.

Практична обука је била неопходна јер недостају стручни радници, с обзиром на то да ће ускоро у Мирољу почети израда мушке конфекције.

Тим поводом реновирану производну халу обишли су власник компаније и амбасадор Бугарске у Србији РадкоВлајков - с обзиром на то да "Е Мирољо "већ годинама послује у Бугарској.

"Желели смо да наше производе, али и запослене представимо јавности.Пракса је показала да је корисно успоставити добру сарадњу са заједницом у којој радите, тим пре што ћемо ускоро упослити још око 250-300 радника", каже Едуардо Мирољо, власник компаније "Е Мирољо".

"Е Мирољо" је једна од најпознатијих компанија у Бугарској и драго ми је што сада пословање шири и у овом пограничном региону Србије и Бугарске. Уверен сам да ће активности ове компаније у Србији дати добре резуилтате", наводи Радко Влајков, амбасадор Бугарске у Србији.

У локалној самоуправи кажу да имају добру сарадњу са свим инвеститорима који послују у Пироту и да се труде да им помогну уколико је то потребно.

"За разне врсте програма за запошљавање и за подстицај запошљавању, издвојено је негде око 19 милиона динара. Од тога, близу милион динара кошта конкретна обука овде, која - као што сам рекао-може да се понови", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

У реновираној Првомајској продавници отворена је и прва аутлет радња у Србији компаније "Е Мирољо" у којој се могу наћи текстилни производи израђени у пиротској фабрици.

број коментара 0 Пошаљи коментар