Отварање прелаза Наково скраћује пут до Темишвара и Арада

Прекогранични пројекат „Унапређење повезаности Баната” обезбедиће јефтинији транспорт између Србије, Румуније и Мађарске. У току су радови на граничном прелазу Наково којимa ће се створити услови и за теретни саобраћај.

Отварањем граничног прелаза Наково - Лунга за камионе, превозници би пут до Темишвара скратили за 20 км, а до Арада за 65 километара. Уз то, стекли би се услови да прелаз ради 24 сата.

„Имамо податак да смо у претходне три године имали више од 700.000 прелазака на том граничном прелазу”, каже Павле Марков, градоначелник Кикинде. „Европска унија генерално спречава меке границе и ми то веома користимо.”

Од Кикинде до Накова има само једанаест километара, а део пројекта биће и реконструкција пута који води ка граничном прелазу.

„Рехабилитација државног пута од Кикинде до Накова је предмет следећег позива и то ћемо у идућој години реализовати из ових средстава”, најављује Биљана Вуксановић, извршна директорка ЈП „Путеви Србије”.

Партнери на пројекту из Румуније већ су завршили радове на путевима, који гравитирају ка граничном прелазу.

„Овим пројектом ћемо са наше стране повећати бржи приступ возилима на национални пут, а уједно и ка граничном прелазу Наково-Лунга”, каже Дариус Адриан Постелницу, председник општине Жомбољ.

Сем радова на граничном прелазу у току је и градња бициклистичке стазе од Кикинде до границе. Укупна вредност пројекта је 1,8 милиона евра, од чега 1,5 ИПА средстава. Опремању граничног прелаза Наково додатно финансира Град Кикинда са 480.000 евра.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар