Крагујевац: Наслеђе и инспирација Лепенског Вира

Поводом педесет година од објављивања научне монографије „Лепенски Вир: нова праисторијска култура у Подунављу” професора Драгослава Срејовића, Завод за заштиту споменика културе Крагујевац организовао је културно-образовну трибину „Лепенски Вир - основе и инспирација”.

Научна монографија „Лепенски Вир: нова праисторијска култура у Подунављу" проф. др Драгослава Срејовића представља прву књигу у којој је на свеобухватан начин представљено мезолитско и неолитско наслеђе откривено на локалитету Лепенски вир.

Монографија је значајна по изузетној структури описа научних и стручних увида у вези са резултатима археолошких ископавања обављених на самом локалитету у периоду између 1965. и 1969. године, као и резултатима мултидисциплинарних истраживања артефаката који су том приликом пронађени. Она даје прегледну слику о оквирима живота и токовима културе Лепенског Вира, њених основа и достигнућа (обликовања простора, осмишљавања света...).

Овом књигом професор Срејовић је начинио крупан помак и својеврсну прекретницу у погледу сагледавања еволуције стваралаштва на тлу Европе, а мезолитску заоставштину са простора Подунавља утемељио је као незаобилазну спону између култура млађег палеолита и неолита.

„Ова књига је, међутим, први целовит приказ културе Лепенског Вира, или, тачније, оних њених садржаја до којих се дошло у току досадашњих ископавања” (Драгослав Срејовић, 1969).

На Трибини су говорили академик проф. др Видојко Јовић, др Предраг Милосављевић и дипл. археолог Марко Грковић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар