Кањон Јерме - рај за спортисте и туристе

Специјални резерват природе Јерма код Пирота постао је омиљено место за активни одмор спортиста, авантуриста, рекреативаца... а број и домаћих и страних туриста повећава се из године у годину.

Планинско трчање, пешачење, бициклизам, пењање на природним стенама - овако се кажу спортисти најбоље ужива у свим лепотама кањона реке Јерме. Резерват пророде је идеално место за активни одмор.

Зато је овај импозантни кањон реке Јерме све чешће база спортиста. После такмичења у слободном пењању, овде је одржана и прва планинска трка.

"Изабрали смо овај кањон јер већину свог времена проводимо овде тренирајући", каже Невена Рајковић, организаторка трке. "Мислимо да је недовољно истражено место, да је примамљиво за спортисте и туризам и да има одличне стазе за бављење овим спортом."

Поред природних лепота, у клисури Јерме налази се и средњовековни манстир Поганово - бисер моравског градитељства. Од оснивања, пре пет година, овај резерват природе је за туристе додатно уређен. Направљене су такође пешачке стазе и излетишта, каже  Дарко Ђорђевић, управник у ЈП Србијашуме:

"Овде имамо и стене за фри-клајмбинг и додатне садржаје за децу. Евидентиран је повећан број посетилаца."

Поред богатог културног наслеђа у овом крају, природних лепота и локалне гастрономије, Пирот има доста потенцијала за развој туризма, сматра Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Већ у августу у кањону Јерме биће одржан и други авантуристички фестивал спортова на отвореном, а учешће је већ пријавило више од 500 љубитеља активног одмора из целог света.

број коментара 0 Пошаљи коментар