Фестивал цвећа у чајетинској библиотеци

У библиотеци „Љубиша Ђенић" у Чајетини одржава се тродневни фестивал пољског цвећа, као део пројекта хортикултурних библиотека Србије. Манифестација установљена прошле године, уз бригу о природи, показује и у каквој су вези књиге и цвеће.

У мају планинске ливаде замиришу од нарциса или зеленкада, како их Златиборци зову. Једноставан а савршен цвет у кога су по легенди богови претворили пастира Нарциса, са златиборских ливада пресликао се у слике и у песме основаца, али и у свет књиге.

 

„Ако пажљиво погледате садржај књига које се налазе у библиотекама у 27,3% како ми волимо да кажемо је садржано цвеће. Од тог цвећа око 30% цвећа је пољско цвеће", објашњава Мирко Марковић библиотекар саветник.

„Нека опсежна научна истраживања потврђују да овде расте чак 440 различитих врста биљака тако да то све укупно утиче на његову лековитост", каже Снежана Дјенић директор Библиотеке „Љубиша Дјенић" Чајетина.

 

Пријепољски основци донели су на фестивал дигитални хербаријум цвећа из свог краја а у госте цветној библиотеци стигли библобусом који већ 15ак година обилази пријепољска села.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар