На матуру без аутомобила

Политехничка школа у Крагујевцу покренула је пре неколико година кампању "На матуру без аутомобила". Кампању је прихватила Агенција за безбедност саобраћаја и спроводи је широм Србије.

Уместо на матурској екскурзији са друговима, нашао се у болници, па у инвалидским колицима. Волео је аутомобиле, желео да постане машински инжењер,али му се у секунди, са 17 година, живот променио.

„Пре 26 година, као ученик средње сколе, настарадао сам у саобраћајној незгоди. Сам сам је изазвао ,возећи аутомобил без возачке дозволе, великом брзином и притом сам покушао да се тркам са другом", прича Славиша Савић из Шапца.

Славиша је данас део тима Агенције за безбедност саобраћаја, који позивају средњошколце и студенте широм Србије, да поштују саобраћајне прописе и чувају свој и туђи живот. Највећи непријатељ, младих возача је, неискуство, поготово када су у друштву вршњака.

„У друштву млади попију више него иначе и седну за волан, спремни су да дају мало више гас, да возе већом брзином", каже Душко Пешић, Агенција за безбедност саобраћаја Србије

Како изгледа вожња под дејством алкохола, симулирано је уз помоћ "Пијаних наочара ".

„Много се теже вози са овим наочарима него без, каже један ученик, а други додаје: „не возим у алкохолисаном стању".

Статистика показује, да је током матурских прослава, повећан број незгода у којима учествују млади. Настрадалих је било и у Крагујевцу.

Иако је број старадалих младих возача, у протеклој деценији смањен за око 70 одсто, и даље би требало радити на превентивним мерама. А, ако већ седају за волан, из Агенције апелују, да буду пажљиви и да им" УМ буде усмерен на друм ."

 

број коментара 0 Пошаљи коментар