Честе падавине не погодују засадима малине и купине

На подручју Расинског округа ове недеље пало је 30 до 60 литара кише по квадратном метру. Повећана влажност погодује развоју инфекција, па стручњаци упозоравају да без благовремене заштите пољопривредних култура принос може бити умањен.

 

Снег који је падао у уторак увече дуже од пет часова у вишим пределима Mоравичког и Златиборског округа причинио је штете малињацима и купињацима. 

Општинске комисије су на терену, а према првим проценама у појединим засадима у подголијским селима, драгачевском и ариљском крају штете су 80 до 100 процената.

"Ово што смо видели на терену да купињаци имају штету 50-80%, на малињацима штета је од 40 до 70-80 процената", наводи Зоран Вучићевић, начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Лучани. "Још ћемо даље обићи терен и видети каква је ситуација."  

У подголијским селима Глеђици, Вучаку и Међуречју највише су страдали млади засади малине.

"Снег је почео да пада око седам увече. Јуче изјутра је стајао снег после тога се све то срушило и као што видите, штета је 50% сигурно, ако не и више. Шта ћемо. Јуче смо кидали опет заперке, косили, али никакве вајде", каже Љуба Ћурчић из Глеђице.

Због обилних падавина протеклих дана код пшенице и других стрних жита, којима је у Расинском округу посејано 4.200 хектара, стручњаци саветују примену фунгицида, чим крене фаза цветања како би се избегле гљивичне инфекције.

"Фузариоза класа изазова веома велике штете које могу да се манифестују на два начина. Први је зрна су штура и неналивена и принос је мањи, а други је далеко већи, ова гљива синтетише микотоксине који могу да изазову веома велике последице по здравље људи и домаћих животиња", каже Сандра Милетаковић, саветодавац за заштиту биља ПСС Крушевац.

Киша погодује и развоју корова, па је третман хербицидима неопходан како за кукуруз који је на 35.000 у Расинском округу посејан у оптималном року, тако и за онај који ће ратари тек посејати.

"Њима је препорука да обавезно обаве заштиту после сетве, а пре ницања кукуруза јер је кукуруз у тим почетним фазама осетљив на развој корова", каже Сандра Милетаковић.

Вишедневне падавине спрале су заштитна средства и са воћних засада, па стручњаци саветују да се третмани понове чим то временски услови дозволе.

број коментара 0 Пошаљи коментар