Од шабачке мале до краља народне музике

Обележио је музичку сцену, звали су га краљем народне музике. За становнике шабачког кварта из ког је потекао био је више од тога.

Кад он запева, малом завлада мук - мук и данас у некадашњем комшилиуку Шабана Шаулића. У кући у којој је рођен годинама нико не живи. 

Био је легенда и увек је био део нас, кажу погнуте главе пролазници, не скривајући сузе и тугу. "Доброг човека, доброг родитеља, доброг суграђанина. Кад дође у Шабац он се са свима тако фино исприча да је то чудо, сви смо затечени", каже Здравко Асановић из Шапца.

"Жалост, туга, сви су огорчени, ипак је он био неко из Шапца ко је прославио шабачку малу", додаје Љуба Авдић. 

Неверица у крају из ког је потекао и у који се враћао кад год је могао. Био је ту и да помогне и да се весели, додају, скроман и прави господин.

Био је узор за све нас, велики човек, скроман а велики, увек кад дође доведе колеге које можеш да видиш само на телевизији, а са њим су били сви добри, све је волео", каже Назиф Муратовић Лола, музичар из Шапца.

Од четири кафане на четири ћошка у мали је остала једна. Лила Ахметовић са Шабаном је каже провео и младост и старост, овде је певао и на почетку, и као краљ народне музике.

"Е, то ми је најтеже у животу, као да је отишао део моје породице.  Да он је живео у Београду, али је мислима био у Шапцу, кад год је имао слободан тренутак да нема обавезе у Београду он је долазио у Шабац, играо са нама фудбал, певао са нама", каже Лила Ахметовић.

Прва песма "Утеха" прво се чула на Радио Шапцу. Право из продукције песма се завртела у програм.

Велимир Милошевић, некадашњи директор Гласа Подриња и Радио Шапца каже да му је био кум, сарадник и пријатељ за цео живот.

"Шабан је прво био добар човек, поштен изванредан, а то што је имао глас то је од Бога дар, мислим да то нико не може надокнадити", рекао је Милошевић.

Уз музику се, кажу, и опраштају од Шабана Шаулића. Захвални суграђани из шабачке мале покренули су петицију да улица коју је обележио понесе његово име.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 09:17) - Jovo [нерегистровани]

Pocivaj u miru

Najiskrenije saucesce porodici Saulic.A ti kralju, pocivaj u miru, i vecno nam pevaj.Zvezde se nikad ne gase, i zato necemo zaliti, vec cemo te slaviti

(уторак, 19. феб 2019, 08:19) - anonymous Lala [нерегистровани]

Kralju narodne muzike

Ulica u Šabcu i u Beogradu .

(уторак, 19. феб 2019, 03:25) - anonymous [нерегистровани]

Мала или Махала

Мала је посрбљена турска реч махала која означава део вароши, четврт вароши.
Правилно је “махала” али се одомаћило као “мала” и даље је у употреби, посебно у источној и југоисточној Србији где се и делови села називају “мале” или “махале” и зна се које су фамилије из које “ма(ха)ле”.
Сигуран сам да се задржала и у Бугарској и Северној Македонији.

(уторак, 19. феб 2019, 03:11) - anonymous [нерегистровани]

Re: Sta znaci "malom...muk"???

"Kakvom malom?"
ODGOVOR:
Ako si iz Srbije i govoris srpski, onda moras znati sta to znaci. Ako si iz BiH onda ces reci mahala. Ako ciljas na nesto drugo onda ce ti na ulici reci "kakva je to mala/mahala. Ali nesto mislim da odgovor vec znas.
Poz.

(уторак, 19. феб 2019, 02:34) - anonymous [нерегистровани]

Saban

Ma niko nema hrabrosti da kaze " Ciganska Mala " .Tako su je zvali a i danas je tako.Ne kazem ovo sa nekim Omalozavanjem, svaka Cast za Sabana.U " Mali " postajase " Kafana kod Ribice". Tu je pevao kao decak , a ja sam ga u to vreme " kitio
" Crvenkama " ( tako se zvase ondasnjih Dinara - najsladja Novcanica koja bese u tadasnjoj Jugoslaviji!Pocivaj u Miru dragi Prijatelju, laka ti Zemlja bila, Ime ti se pozlatilo!!!
Milo iz "Germanije " .

(понедељак, 18. феб 2019, 23:56) - Kokan [нерегистровани]

Realno

Ako Nis ima spomenik Sabanu Bajramovicu i Sabac treba da ima spomenik Sabanu Saulicu.

(понедељак, 18. феб 2019, 23:28) - Zika Minhen [нерегистровани]

Sta je mala?

Mala je ulica ili vise ulica u naseljenom mestu.Nesto slicno kraju.
Iz koje si male? ili Iz kog si kraja?

(понедељак, 18. феб 2019, 22:55) - anonymous [нерегистровани]

@Pocivaj u miru

Свака Вам част за дивно састављен текст о Шабану. Са задовољством сам прочитао до краја овај Ваш маестрални текст и сигуран сам да би Шабан, да је жив, био одушевљен овако лепо сроченом животном причом.

(понедељак, 18. феб 2019, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Sta znaci "malom...muk"???

Kakvom malom?

(понедељак, 18. феб 2019, 21:03) - Vlada šaBčanin, a Srbin iz Frankfurta [нерегистровани]

Ulicu i u Šabcu, ali i u Beogradu !!!!

Ulicu i u Šabcu, ali i u Beogradu negde na Skadarliji ili negde gde ima puno muzičkih lokala, a bogami i po drugim mestima. Ja sam siguran da je Šaban više cenjen u celoj bivšoj Jugi nego najveći deo političara i bivših iz cele SFRJ a i sadašnjih takođe iz svih bivših SFRJ rebublika.