На московском Црвеном тргу

Сви који су током светског првенства у фудбалу посетили Русију могли су, осим у фудбалу, да уживају и у културно-историјским знаменитостима. Једна о туристичких атракција у Москви је Црвени трг.

На месту данашњег московског Црвеног трга, некада су биле дрвене грађевине, које су по наредби цара Ивана Трећег срушене 1493. године због учесталих пожара. Овај простор првобитно је био тржница да би времено постао главно место руских и совјетских државних свечаности.

Придев "краснаја" испрва се односио на Цркву Василија Блаженог која је у склопу трга, да би се касније пренео и на сам трг.

Занимљиво је да је ову прелепу цркву са Црвеног трга хтео да уклони Стаљинов сарадник Лазар Каганович, како би проширио простор за војне параде. Када је видео план реконструкције, Стаљин му је рекао: "Лазаре, врати је назад".

Од свих совјетских вођа које почивају на Црвеном тргу, посебно место има само Владимир Илич Лењин у свом маузолеју. Остали су, укључујући Стаљина и Брежњева, сахрањени испод зидина Кремља.

 

У самим зидинама сахрањене су и знамените руске и совјетске личности, попут Јурија Гагарина. Црвени трг дуг је 695 метара и широк сто тридесет. Сматра се централним московским тргом, али на неки начин и срцем целе Русије.

Године 1991. уврштен је на Унескову листу светске баштине.

број коментара 0 пошаљи коментар