Да ли ће Зрењанин постати Петровград

Наставља се полемика у Зрењанину око враћања имена Петровград. Зрењанински социјални форум, који се противи промени имена, организовао је трибину о народном хероју Жарку Зрењанину као одговор на иницијативу Удружења "Петровград".

Одлуку о имену Зрењанин донео је Градски народни одбор 2. октобра 1946. године. Укидањем имена Петровград, наводи се у записнику, избрисан је последњи остатак монархистичке владавине. Дело Жарка Зрењанина било је значајно да се град назове по њему.

"Немци су га звали, као што знамо, Црвени генерал и за све то што је радио, ту његову храброст, организацију, упорност и изнад свега слободољубивост, мислим да и данас треба да му одамо сво поштовање које може да добије", каже Срђан Божовић из Народног музеја Панчево.

Зрењанински социјални форум који је организовао трибину о Жарку Зрењанину подсећа да је 1992. године одржан референдум за промену имена града.

"Једини легитиман начин да се одлучује о називу града да се поново, ако треба одржи референдум, где би грађани могли сами да одлуче, како желе да се њихов град зове, а не да им неко то намеће силом", објашњава Мирослав Самарџић из Зрењанинског социјалног форума.

Главни заговорници враћања имена су из Удружења "Петровград". Кажу да су желели да се пре коначне одлуке одржи и јавна расправа.

"Имамо, на пример, националне заједнице, мађарску националну заједницу која јавно користи свој историјски назив Нађбечкерек и ми ништа против тога немамо", каже Будимир Јовановић, председник Удружења „Петровград". "Наше је мишљење да у овој средини где је већински српски народ и српска држава од 1918. године да је природно да имамо назив града који асоцира на све оно што је најважније из српске историје."  

У Удружењу "Петровград" наводе да је историјски значај Петра Карађорђевића несразмерно већи од значаја Жарка Зрењанина. С друге стране, Зрењанински социјални форум каже да се тиме потискује антифашизам.

број коментара 8 пошаљи коментар
(четвртак, 15. феб 2018, 07:48)
mila [нерегистровани]

Zrenjanin menja ime?

"Besposlen popa i prasice krsti" ,tako bi nazvala ovu nepotrebnu i veoma skupu ujdurmu,koja ce opet öpaliti gradjane po dzepu. Promena naziva grada takodje povlaci promenu svih nasih dokumenata ,pa sami razmislite,kome to treba?Od promene imena grada pa nadalje bice konstantna zbrka u papirima -posto se zna da smo neorganizovani po tim pitanjima.

(среда, 14. феб 2018, 21:24)
anonymous [нерегистровани]

Zr

Ja sam Srbin i sadašnje ime grada mi je sasvim dovoljno srpsko. Zašto bi Petrovgrad bilo više srpskije? Uostalom to je prizeman argument, to što neki narodi grad zovu izvornim imenom je simbolično. Službeno ime grada isto je za sve.

(среда, 14. феб 2018, 11:31)
anonymous [нерегистровани]

Vratiti ime Petrovgrad

Zarko Zrenjanin jeste bio antifasista, sto je za pohvalu, ali takvih i vecih boraca imali smo na hiljade i 90% posto njih nije dobilo nikakvo obelezje. Zarko Zrenjanin je bio istaknuti clan i veliki simpatizer komunisticke partije i zato su komunisti doneli odluku da grad nosi ime po njemu. Ako svi narodi koji zive u Zrenjaninu imaju pravo da ga zovu svojim imenom, zasto Srbima ne vratiti ime Petrovgrad ?

(среда, 14. феб 2018, 10:34)
zrenjaninka [нерегистровани]

komentar

Potpuno nepotrebna inicijativa za promenom naziva. Ne razumem , odnosno, objasnjenje inicijatora nije dovoljno jako da bih i razmisljala o tome. Gradu treba zadrzati ime Zrenjanin.

(среда, 14. феб 2018, 08:26)
ГОран [нерегистровани]

име Зрењанина

Ако већ желе да промене име нека врате изворно име: Велики Бечкерек!

(среда, 14. феб 2018, 01:46)
Zoran [нерегистровани]

Referendum

Zaista bi resavanje ovog pitanje bez referenduma bilo neposteno.

(уторак, 13. феб 2018, 22:56)
Milorad [нерегистровани]

Lični komentar

Sad smo našli da "evociramo"neke uspomene iz prošlosti?Šta fali imenu "Zrenjanin"?Ja nisam rojalista,jer nisam odrastao u to vreme.U principu koliko bi nas koštalo promena imena grada u administrativnom smislu?Ime-ko ime?

(уторак, 13. феб 2018, 15:58)
anonymous [нерегистровани]

zrenjanin

Čiji je istorijski značaj veći ili manji je diskutabilna stvar. Gledano iz ugla uticaja na istorijske tokove, naravno da je Petar Karađorđević imao nemerljivo veći učinak, ali njemu je to sopstvena pozicija i omogućavala. Da li je mogao učiniti više, mnogi će reći da jeste. Kao običan čovek iz naroda, čija je startna pozicija bila takva kakva je (rođen u siromaštvu), Žarko Zrenjanini je učinio najviše što je mogao. Uostalom on je za svoju zemlju i ideologiju koju je zastupao dao ono najvrednije što čovek može dati, sopstveni život